Giftig chroom-6 bij meer overheidsdiensten

Vliegbasis Soesterberg, eind jaren negentig.
Vliegbasis Soesterberg, eind jaren negentig. © NIMH
PROVINCIE UTRECHT/SOESTERBERG - De giftige chroomverf die op de voormalige vliegbasis Soesterberg is gebruikt, is ook bij andere overheidsdiensten aangetroffen. Medewerkers die gevaar lopen zijn ingelicht, laat het kabinet weten.
De kankerverwekkende stof chroom-6 wordt gebruikt in verf om roestvorming tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld materiaal onbeschermd schuurt dat is geschilderd met zulke verf, kan ziek worden. Defensie zag zich eerder gedwongen slachtoffers onder het personeel een schadevergoeding en excuses aan te bieden.

ANDERE OVERHEIDSDIENSTEN

Ook bij de Rijksrederij, Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Landbouw is chroom-6 gevonden, melden de verantwoordelijke bewindslieden. Het ministerie van Landbouw doet nog onderzoek.
De Dienst Justitiële Inrichtingen, die al eerder bekendmaakte dat de stof ook in gevangenissen is gebruikt, brengt nog in kaart waar dat precies het geval is. Tot het zover is, ligt het onderhoudswerk aan mogelijk met giftige verf beschilderd hout stil. Ook de andere diensten wachten onderzoek af voordat ze onderhoud plegen.
NS en ProRail, die al eerder ook op chroom-6 stuitten, houden er bij al het onderhoudswerk ook al enige tijd rekening mee dat er chroom-6 kan vrijkomen. Daarom "hanteren ze verscherpte voorschriften", schrijven minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) mede namens hun collega's aan de Tweede Kamer.

SOESTERBERG

Uit onderzoek van Defensie komt naar voren dat chroom-6 verf "frequent" kan zijn toegepast op vastgoed van het ministerie. Dat onderzoek vond plaats naar aanleiding van een melding van de provincie Utrecht. Die meldde in november chroom-6 verf te hebben aangetroffen op gebouwen van de voormalige vliegbasis Soesterberg.
Het Rijksvastgoedbedrijf - verantwoordelijk voor werkzaamheden aan het vastgoed van Defensie - heeft inmiddels haar medewerkers op de hoogte gesteld van de mogelijke aanwezigheid van chroom-6. Defensie kan niet uitsluiten dat haar personeel in het verleden werkzaamheden aan het eigen vastgoed heeft uitgevoerd.

GIFTIG

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht is voor het milieu. Als iemand maar een klein beetje inademt, kan dat veel ongemakken veroorzaken.
Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

VERF

Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten. Chroom-6 wordt nog gebruikt bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie. Het wordt ook nog steeds bij Defensie gebruikt zolang er geen vervangend middel is.
Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf bijvoorbeeld verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen.
Niet alle chroom is overigens schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.