Demonstratie Howick en Lili: mensen willen hun stem laten horen

© Lili en Howick bij Laat op één
AMERSFOORT - Hoewel er weinig hoop meer is dat Howick en Lili in Nederland mogen blijven, blijft het belangrijk om je uit te spreken tegen de gang van zaken. Dat zegt Martin Vegter, van Defence for Children, dat morgen een demonstratie organiseert in Den Haag.
Vegter, die te gast was in het tv-programma UVandaag, snapt dat de demonstratie de situatie van de Amersfoortse tieners nauwelijks meer kan veranderen. "Het gaat niet om het resultaat van de demonstratie. Er zijn heel veel mensen in Nederland die hier kritisch op zijn, die het hier niet mee eens zijn. Die willen ook hun stem laten horen, dus dat zal morgen gaan gebeuren." 
De demonstratie is tussen 12.00 en 14.00 uur op de Lange Vijverberg in Den Haag. Om 13.00 uur wordt een petitie aangeboden aan politici.

WET

De organisatoren van de demonstratie Defence for Children en De Goede Zaak vragen de regering een wet te maken waarin geregeld is dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning krijgen. Zo kan het uitzetten van gewortelde kinderen voorkomen worden, schrijven ze.
"Op een gegeven moment moet de overheid zeggen: nu worden de kinderrechten van deze kinderen belangrijker en worden alle andere argumenten ondergeschikt. Dan kiezen we voor dat kind en dan beschermen we dat kind", aldus Vegter.  "Dit is een structureel probleem".
Defence for Children vreest voor het welzijn van Howick en Lili, als ze naar Armenië worden gestuurd. Eerder onderzoek toonde aan dat het met kinderen die uitgezet zijn naar Armenië slecht gaat: ze komen door de taalachterstand niet mee op school, hebben psychische klachten en leven vaak in armoede. "Al die kinderen die zijn uitgezet hebben problemen met het vinden van aansluiting", zegt Vegter.
De organisatie van de demonstratie verwacht enkele honderden demonstranten in Den Haag. RTV Utrecht heeft om 12.00 uur een extra uitzending om verslag te doen van de bijeenkomst.
Demonstratie Howick en Lili: mensen willen hun stem laten horen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.