Demonstratie voor Lili en Howick: "Voor alle kinderen die geworteld en thuis zijn"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen. Daarvoor demonsteren Defence for Children en De Goede Zaak in Den Haag. Volgens een woordvoerder zijn er tweehonderd tot driehonderd mensen aanwezig bij de demonstratie. Het is nog onduidelijk of Lili en Howick zelf ook aanwezig zijn.
Aanleiding voor de bijeenkomst is de uitzetting van de Amersfoortse kinderen Lili en Howick. Zij worden zaterdag op het vliegtuig gezet naar Armenië, hun land van herkomst.
Althans, daar lijkt het op. De kinderen hebben nog een sprankje hoop: staatssecretaris Harbers kan gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid.
Die kans is volgens Matin Vegter, van Defence for Children, echter klein. In UVandaag zei hij gisteravond: "Het gaat niet om het resultaat van de demonstratie. Er zijn heel veel mensen in Nederland die hier kritisch op zijn, die het hier niet mee eens zijn. Die willen ook hun stem laten horen."
Verslaggever Dennis van Ommeren bij de demonstratie

ONTZETTEND HARD HUILEN

Een vrouw in het publiek zegt er te staan voor alle kinderen die geworteld en thuis zijn in Nederland. Kinderen die toch worden teruggestuurd naar een land dat ze niet kennen, met een taal die ze niet spreken. "Om een sterk appèl te doen om om het kinderpardon uit te breiden."
Ze houdt een foto vast van de familie Andropov. Het Culemborgse gezin werd in juli uitgezet naar Oekraïne.  Ze vreest dat het ook voor Lili en Howick te laat is en de Amersfoortse kinderen worden uitgezet. "Ik ben heel bang en ga ontzettend hard huilen."
De demonstratie in Den Haag
De demonstratie in Den Haag © RTV Utrecht
Tijdens de demonstratie zullen verschillende mensen spreken. Zo zal een vriend van Howick zich direct richten tot staatssecretaris Harbers en spreekt de oma van Mauro over wat een verblijfsvergunning en de strijd daarvoor betekent. Kamerleden van GroenLinks, PvdA en de SP krijgen een petitie overhandigd om de wet te veranderen.

KRITIEK

Er is ook kritiek op de demonstratie. Want, geef je de kinderen geen valse hoop? Volgens een woordvoerder van Defence for Children is dat niet het geval. "We vertellen nooit dat we met de demonstratie iets gaan veranderen. Maar we komen wel op voor de rechten van de kinderen. Dan lijkt me deze demonstratie gerechtvaardigd." 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.