Utrecht wil Ja-Ja-sticker per 2020

UTRECHT - Utrecht gaat per 1 januari 2020 het systeem omkeren voor het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Het is de bedoeling dat de Ja-Ja-sticker wordt ingevoerd.
Op dit moment moeten inwoners met een Nee-Nee- of Nee-Ja-sticker op de brievenbus aangeven dat zij deze post niet willen ontvangen. Met de nieuwe maatregel moeten bewoners aangeven dat zij de ongeadresseerde post wél willen ontvangen.

AMSTERDAM

Amsterdam heeft de Ja-Ja-sticker al en Utrecht heeft de ervaringen in de hoofdstad bestudeerd. De gemeenteraad beslist waarschijnlijk begin volgend jaar of dit de beste oplossing is.

WEGGOOIEN

Uit eigen onderzoek van de gemeente blijkt dat 39 procent van de Utrechters ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen weggooit. Zo'n 70 procent van het ongeadresseerd drukwerk wordt door bewoners als gescheiden papierafval aangeboden. De rest verdwijnt bij het restafval. De verwachting is dat het nieuwe systeem leidt tot een afname van het restafval.

WETHOUDER

"We willen voorkomen dat onnodig papierafval ontstaat," zegt wethouder Klaas Verschuure. "Naar verwachting zal dit gemiddeld 8 kilo papier per huishouden schelen."
Als ook de raad instemt met de Ja-Ja-sticker start de gemeente een voorlichtingscampagne om bekendheid te geven aan het nieuwe systeem. Hierbij is extra aandacht voor inwoners die digitaal minder vaardig zijn, zoals ouderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.