Coalitie Groene Hart vraagt miljoenen tegen verzakking

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOERDEN - Provincies, gemeenten en waterschappen in het Groene Hart hebben de handen ineen geslagen om bodemverzakking tegen te gaan. Ze vragen een bedrag van 13 miljoen euro aan het Rijk om te onderzoeken hoe ze verzakkingen door slappe veengrond tegen kunnen gaan.
"In het Groene Hart hebben we eigenlijk alle componenten: platteland, steden en dorpen. We zijn al van alles aan het uittesten en als we kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is dan kan het hele land daar weer van profiteren", zegt Hilde Niezen, wethouder in Gouda en kartrekker van het project.
In het land van boer Jaco de Groot in Kamerik is goed te zien wat de bodemdaling veroorzaakt. Al na een half meter graven stuit hij op het probleem: veen. "En als die veengrond nu uitdroogt, dan verbrandt het en dan zakt het. Als je er dan veel overheen rijdt dan klinkt het in. En dan zakt het ook. Dat heb je weer meer in de steden. Die bodemdaling wil je eigenlijk stopzetten, want het betekent ook verbranding van CO2."
Daarnaast zorgt de daling van de bodem voor verzakte wegen, riolerlingen en huizen, die weer gerepareerd moeten worden. De kosten hiervan zijn door het Planbureau voor de Leefomgeving becijferd op miljarden.
Het hele land kan profiteren.
Hilde Niezen, wethouder Gouda
De Groene Hart-coalitie bestaat uit de provincies Utrecht en Zuid-Holland, de gemeenten Woerden, Alphen aan den Rijn, Gouda en en de waterschappen van Rijnland, Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard. Ze willen het aangevraagde geld besteden aan experimenten voor een uiteindelijke oplossing van het verzakkingsprobleem.
Niezen: "Op allerlei gebied, bijvoorbeeld: hoe kun je slim ophogen, wat voor materiaal kun je daar voor gebruiken? We hebben ook nieuwe regels nodig zodat we wat meer mogen uitproberen. Op het platteland zijn er bijvoorbeeld projecten met onderwaterdrainage. We willen al dat soort projecten samenbrengen en het Rijk kan daar een schepje bovenop doen."
Boer Jaco is blij dat er geld is aangevraagd om het verzakkingsprobleem aan te pakken, maar hij is tegelijkertijd ook sceptisch. "Waar gaat dat geld heen? Gaan we daadwerkelijk hier een waterbassin met een beregeningsinstallatie of gaan we uren praten en hoge declaraties indienen om dat geld op te souperen? Dat maak ik me een beetje zorgen over."
Vóór het eind van het jaar moet duidelijk zijn of het Groene Hart in aanmerking komt voor de miljoenen euro's vanuit Den Haag.
Groene Hart strijdt tegen bodemverzakking

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.