Veilig Thuis op de vingers getikt door inspectie

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Samen Veilig Midden Nederland (SAVE) heeft van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een gevoelige tik op de vingers gekregen. SAVE wordt verweten onvoldoende regie te hebben gevoerd bij een zaak waarin een jongen zelfmoord pleegde. Ook zou SAVE onvoldoende kennis in huis hebben om een suïcidale jongeren te helpen.
In een rapport schrijft de inspectie dat SAVE, ook wel bekend als Veilig Thuis, op een aantal vlakken tekort is geschoten bij een jongen met ernstige problemen. De jongen uit de regio Amersfoort had zowel zware lichamelijke als psychische problemen. Hij werd gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting, waar hij in mei 2017 een zelfmoordpoging deed, daags na zijn poging overleed hij. In de maanden daarvoor had de jongen meermalen gedreigd een einde aan zijn leven te maken.
Naast de falende regie verwijt de inspectie verder dat SAVE onvoldoende expertise in huis heeft om dergelijke complexe gevallen te begeleiden en te beoordelen. Daardoor heeft de jongen volgens de inspectie 'geen passende hulp gekregen die was afgestemd op zijn problematiek en gericht op een toekomstperspectief.'
De inspectie draagt SAVE nu op een verbeterplan op te stellen. Binnen twee maanden moet de Utrechtse instelling orde op zaken stellen en vier aanbevelingen van de inspectie opvolgen. Eén daarvan is dat de professionals van SAVE moeten gaan handelen volgens een specifieke richtlijn, met de naam 'Samen met ouders en jeugdigen beslissen over passende hulp.'
Veilig Thuis Utrecht en SAVE Midden Nederland liggen al maanden onder vuur. Diverse gezinnen beschuldigen de instelling er van foute diagnoses te stellen, en veronderstellingen als feiten te presenteren. Deze families zijn deels in het gelijk gesteld door het Medisch Tuchtcollege.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.