"Pleidooi Kinderombudsvrouw laatste strohalm voor Lili en Howick"

© ANP
AMERSFOORT - Als staatssecretaris Mark Harbers de uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië doorzet, dan schendt hij 'hele fundamentele rechten van kinderen'. Dat zei Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer gisteravond in het tv-programma Pauw.
Defence for Children is blij met de uitspraak. Volgens Martine Goeman van de organisatie is het 'nog niet te laat om dit onrecht recht te zetten en het zou inderdaad een fundamentele schending van de mensenrechten zijn'.
Volgens de kinderombudsvrouw staat vast dat de in Amersfoort opgegroeide kinderen in Armenië terechtkomen in een tehuis. Ze kunnen niet worden opgevangen door de moeder. "Ik ken het dossier heel goed en weet dat de moeder op dit moment niet in staat is voor de kinderen te zorgen, dat er geen huisvesting is en dat ze daar nu niet naar school kunnen."
De toekomst van de kinderen ligt "hier in Nederland", aldus Kalverboer. "Het kan niet anders." Op de schouders van Harbers rust volgens haar een zware verantwoordelijkheid als hij toch overgaat tot uitzetting. "Ik zou er zelf niet voor willen instaan."

ONDERZOEK NAAR ANDERE GEZINNEN

Defence for Children heeft tien gezinnen onderzocht die zijn teruggestuurd naar Armenië. "En alle tien hadden veel problemen daar, gezondheidszorg die niet geregeld was, maar de school was het grootste probleem, dat de kinderen de taal niet spreken. Maar ook het cultuurprobleem, zo erg gewend aan de Nederlandse normen en waarden, die toch anders zijn dan hier. Dat veel kinderen toch ook problemen ervaren met het maken van nieuwe vrienden."
Defence for Children zegt zelf niet zoveel meer te kunnen ondernemen voor Lili en Howick, voor wie de uitzetting gepland staat voor morgen: "Ik denk alleen van harte dat we het pleidooi van de Kinderombudsvrouw moeten ondersteunen, dat het niet te laat is, en dat de staatssecretaris goed naar haar moet luisteren."
Defence for Children vanochtend bij Utrecht Is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.