Studentenvakbond boos over fors duurdere studielening

© ANP
UTRECHT - De Landelijke Studentenvakbond in Utrecht reageert verontwaardigd op plannen van het kabinet voor de studielening. Een lening wordt fors duurder als gevolg van een wetsvoorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs.
In het wetsvoorstel dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, staat dat de rente op leningen die per 2020 worden afgesloten voortaan voor 10 jaar wordt vastgezet. Nu is dat nog 5 jaar.
Een rente die langer vaststaat is hoger. Dat bij het studievoorschot in de toekomst wordt aangesloten bij de 10-jaarsrente was vorig jaar al aangekondigd in het regeerakkoord.

DUIZENDEN EURO'S DUURDER

De minister schat in dat studenten per 2020 18 procent per maand meer moeten gaan terugbetalen. Wie van de volledige 35 jaar gebruik maakt om terug te betalen, kan duizenden euro's duurder uit zijn.
Als de gemiddelde rentes in de afgelopen tien jaar zouden gelden, zou de maandelijks te betalen rente voor een afgestudeerde met een schuld van 21.000 euro van 70 naar 82 euro gaan.

DIEPER IN DE SCHULDEN

De LSVb wijst erop dat met de wet studenten dieper in de schulden worden gewerkt. "Wij roepen de regering een halt toe en eisen dat zij deze maatregel schrappen", zegt voorzitter Geertje Hulzebos.
De wet levert de Nederlandse schatkist 226 miljoen euro op. Dat geld is nodig om het leenstelsel op de langere termijn betaalbaar te houden, zegt de minister. Van Engelshoven benadrukt dat de gewijzigde rentemaatstaf geen gevolgen heeft voor het te betalen maandbedrag als er sprake is van onvoldoende draagkracht vanwege een laag inkomen.
De maatregel geldt alleen voor studenten die na 2019 aan hun opleiding beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.