Fietsbrug bij Nigtevecht valt goed in de smaak

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
NIGTEVECHT - Al sinds 1998 werd er over gepraat, de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die de plaatsen Abcoude en Nigtevecht met elkaar verbindt. Twintig jaar later staat 'ie er dan. De brug is vandaag geopend en draagt de naam Liniebrug.
Vanaf de Nigtevechtse kant moeten fietsers en voetgangers via vijf haarspeldbochten de klim maken tot de top van de brug. Eenmaal boven gekomen wacht ze een lange afdaling richting Abcoude met een, volgens een fietser, uitdagende bocht op het einde. Overal zijn weilanden te zien en natuurlijk een uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal. Veel mensen zijn tevreden en vinden de brug erg mooi, een ervaring zelfs. Kortom: een echte fietsbrug.
Het duurde even voor de brug er stond. Er was een gebrek aan geld en er werd gevreesd dat de brug het landschap aan zou tasten. Dat laatste is geen probleem meer; de brug is gebouwd op palen.
Een tevreden fietser op de brug bij Nigtevecht
Een tevreden fietser op de brug bij Nigtevecht © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Bovendien was er, of is er misschien nog steeds, sprake van twee kampen; een groep die niet kon wachten tot de brug er eindelijk stond en een groep die bang was dat Nigtevecht overspoeld werd door toeristen. Want de isolatie van het dorp, dat was de kracht.

VOORDELEN

Nu de brug er staat, lijkt vooralsnog het grootste deel van de inwoners en omwonenden er blij mee te zijn. De brug brengt veel voordelen met zich mee. Aan weerszijden liggen knooppuntenroutes voor fietsers, die worden nu met elkaar verbonden. Meerdere dorpen zijn nu makkelijker te bereiken want omfietsen is niet meer aan de orde. Bij navraag in Nigtevecht blijkt dat het dorp nu juist gezelliger is geworden.
De brug is ondertussen een maand in gebruik. De veerpont over de Vecht bij Nigtevecht is sinds dat moment de hele dag operatief. Normaal gesproken is de pont in drie tijdsslots te gebruiken, maar door de drukte van de fietsbrug zijn de openingstijden nu verruimd. Daardoor wordt het Fort bij Nigtevecht ook toegankelijker.
Er zijn meer toeristen in Nigtevecht maar dat is een goede zaak, zo zeggen inwoners. Het grootste gedeelte juicht de dagjesmensen toe en vindt dat het de gezelligheid van het dorp ten goede doet. De verwachting is dat er nog meer toeristen komen dan nu het geval is. De brug is namelijk nog niet bij iedereen bekend. Volgens inwoners moet 'dat kwartje nog even vallen'.
Fietsbrug bij Nigtevecht valt goed in de smaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.