RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Staatssecretaris blijft bij besluit uitzetting Howick en Lili, advocaat start nieuwe procedure

AMERSFOORT - Het kabinet blijft standvastig in het besluit om Howick en Lili uit Amersfoort terug te†sturen naar ArmeniŽ. Staatssecretaris Mark Harbers van Migratie zei vanochtend dat Nederland†en ArmeniŽ voorzieningen en hulp aan het regelen†zijn voor de terugkeer van de kinderen.

De uitzetting staat voor uiterlijk morgen gepland. Harbers wilde voorafgaand aan de ministerraad verder weinig vragen beantwoorden over de zaak. Zo wilde hij bijvoorbeeld niet zeggen of een gebrek aan geschikt onderwijs in ArmeniŽ iets zou veranderen aan de zaak.

"De zaak is acht keer beoordeeld en in alle gevallen was de uitkomst dat er geen recht is op verblijf, omdat ArmeniŽ een veilig land is. De Nederlandse overheid doet alles samen met de Armeense autoriteiten om voorzieningen en hulp beschikbaar te stellen na terugkeer",†zei de staatssecretaris.

NIEUWE PROCEDURE
Advocaat Flip SchŁller is ondertussen een nieuwe procedure gestart om te voorkomen dat de broer en zus het land uit moeten. Volgens SchŁller gaat het om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam.

"De kinderen†zouden in ArmeniŽ tijdelijk van de moeder gescheiden zijn, maar nu blijkt dat het niet goed gaat met haar", zegt de raadsman.†"Ze is op verzoek van voogdijinstelling Nidos onderzocht. De arts concludeert dat de moeder moet worden opgenomen en in die tijd niet voor de kinderen kan zorgen. De moeder is nu in afwachting van een plaats in de kliniek", aldus de advocaat.

Het verzoek ligt nu ter beoordeling bij de rechter en de griffier, meldt een woordvoerster van de rechtbank. Het is nog niet bekend of er een zitting komt.

KINDERBOMBUDSMAN
Gisteravond zei Kinderombudsman Margrite Kalverboer nog in het tv-programma Pauw dat Harbers 'hele fundamentele rechten van kinderen' schendt als hij de uitzetting van Howick en Lili doorzet.

"De Kinderombudsvrouw wees gisteren op de kinderrechten'', zei Harbers. "Ik wijs op de uitspraak van de Raad van State, waarin alle aspecten zijn meegewogen, inclusief alles wat over kinderrechten is gezegd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -