Dit zijn de nieuwe plannen voor het Smakkelaarsveld

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De plannen voor het Smakkelaarsveld bij Utrecht Centraal zijn bekend. Er komen drie woongebouwen, horeca en een parkkelder. Het moet een tegenhanger worden van de hectische omgeving met veel groen. De bouw begint in 2019, medio 2022 moet het klaar zijn.
Om het park zo groot mogelijk te maken, wordt er boven de tram- en busbaan gebouwd. Het maaiveld wordt bij wijze van spreken boven het openbaar vervoer getild. Hierdoor ontstaat een glooiing in het park. Daardoor is er onder het park een ruimte die bedoeld is voor (fiets)parkeren, een kleine haven en de 'Parkkelder'.
"Dat is een vrij donkere driehoekige ruimte die bestemd is voor kunst en cultuur", meldt Bob Jansen, woordvoerder van Lingotto, de ontwikkelaar van het park. Hij vervolgt: "In deze ruimte van 1200 vierkante meter kunnen lokale kunstenaars en mensen die net van de Academy komen exposeren. Maar ook buurtinitiatieven zijn welkom, zoals een bingo. De ruimte is voor alle Utrechters, niet alleen voor de bewoners."

OPENBAAR

De Leidse Rijn wordt doorgetrokken met de Catharijnesingel. In het midden komt een klein horecapaviljoen met terras. Ook op de daken van de gebouwen komt een horecagelegenheid, die zijn dus openbaar toegankelijk. Het nieuwe park moet via drie kanten bereikbaar zijn via bruggen.
In het midden komt een klein horecapaviljoen met terras.
In het midden komt een klein horecapaviljoen met terras. © Gemeente Utrecht
Het is een zogenaamd budgetneutraal project, dit nieuwe park. Het afgelopen jaar maakten drie verschillende partijen en plan, waarvoor de gemeente een aantal randvoorwaarden had gesteld. Zo moest er ruimte zijn voor veel groen en wonen, en het water van de Leidse Rijn moest terugkomen.

GELUID

Dat laatste moest betaald worden met de opbrengsten van de circa 150 woningen die er straks komen. Dat zijn woningen in het middenhuur segment, de vrije sector verhuur en vrije sector koop. De woningen lopen deels over de tram- en busbaan. Voor geluidsoverlast hoeven de bewoners niet bang te zijn, zegt Jansen. "Juist omdat je boven de rails bouwt, heb je minder geluid. Dat komt door de hoeveelheid beton die er tussen zit. Bij de tunnelmonden moeten geluidsbeperkende maatregelen getroffen worden. Maar het geluid blijft dan binnen de normering die ervoor vastgesteld is."
Tot volgend jaar staat op het smakkelaarsveld een container. Het is een soort kijkdoos met een maquette van de plannen die iedereen kan komen bekijken. Het blijft staan tot de bouw begint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.