Nieuwe actie van politie: alleen uitrukken bij echte nood

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De politievakbonden roepen agenten op om volgende week van vrijdagavond 14 september tot zondag 16 september alleen in actie te komen als er echt sprake is van nood. Al het andere werk zouden de agenten dan moeten laten liggen. De bonden spreken van "de heftigste actie ooit".
Dat andere werk bestaat onder meer uit het beveiligen van festivals en voetbalwedstrijden. In dat weekend is het bekende en goedbezochte festival Into the Woods in Amersfoort. Dat zou dan niet beveiligd worden door politie agenten. De wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Emmen is op zondag. Daar zou dan ook geen politie aanwezig zijn. "Het is nu aan de burgemeesters om te bepalen of evenementen en voetbalwedstrijden ook zonder de inzet van agenten door kunnen gaan", meldt een woordvoerder van de politiebond.
Hij vervolgt: "We zien dat onze achterban ongeduldig begint te worden. Acties als deze doen we niet omdat we dat fijn vinden. We willen de noodzaak duidelijk maken. De organisatie trekt het op deze wijze niet meer."
De politie heeft de afgelopen weken met allerlei acties geprobeerd betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Afgelopen maandag voerden de agenten actie op Utrecht Centraal. De agenten willen meer geld, maar verlichting van de werkdruk is het belangrijkst, vertelde een agent toen. Volgens de bonden is de actie onhoudbaar geworden. "Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft."
Het noodnummer 112 blijft wel bereikbaar en de politie zal dan ook in actie komen. Bij de meldingen wordt een duidelijke schifting gemaakt. Geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn allemaal duidelijk spoedgevallen. Voor andere zaken als aangetroffen goederen, overlastmeldingen, eenvoudige hulpverlening, burenruzie en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.