Taalbus in Utrecht: "Ik zie mensen om me heen weer gelukkig worden"

© RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - Het was een symbolisch beeld in de Utrechtse binnenstad. Tegenover de grootste boekwinkel en bekendste bibliotheek van de stad stond vanmiddag een klein busje. De taalbus is bedoeld om mensen die problemen hebben met lezen en schrijven te helpen en ze uiteindelijk zover te krijgen om die boekwinkel en bieb binnen te laten stappen.
Het is de Week van de Alfabetisering. De bus maakt deel uit een pop-upbeurs die neerstreek op de Stadhuisbrug. Hier vroegen vrijwilligers samen met wethouder Voortman aandacht voor laaggeletterdheid. ''Mensen durven na onze hulp meer."

WETHOUDER HELPT

Voor het stadhuis waren enkele enthousiaste vrijwilligers in de weer om voorbijgangers te informeren over laaggeletterdheid, iets waar 1 op de 10 Utrechters mee worstelt. Een van de enthousiaste vrijwilligers was wethouder Linda Voortman. De GroenLinks-politica spreekt enthousiast en aandachtig met iedereen die haar aanspreekt. Zij vertelde hoe de gemeente het probleem hoopt op te lossen: "Utrecht trekt elk jaar een kwart miljoen uit om laaggeletterdheid aan te pakken, en in totaal is er 1,5 miljoen euro voor gereserveerd."
"Vandaag proberen we nieuwe vrijwilligers te werven en bovendien spoort de gemeente haar ambtenaren aan zo duidelijk mogelijk te communiceren. Bijvoorbeeld door brieven simpel te houden. Utrecht wil de duidelijkste gemeente van Nederland worden. Nogal een ambitie, maar als andere gemeenten ons voorbeeld volgen gaat de lat vanzelf omlaag."
De taalbus op de Stadhuisbrug trok vanmiddag tientallen geïnteresseerden.
De taalbus op de Stadhuisbrug trok vanmiddag tientallen geïnteresseerden. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

GRATIS IJSJE

Alle nieuwe vrijwilligers werden beloond met een gratis ijsje, en er was verder de mogelijkheid om te spreken met zogenaamde 'taalambassadeurs'. Deze ex-laaggeletterden hadden hun probleem overwonnen en zetten zich nu in om anderen te helpen.
Een van hen vertelt: "Ik ben uiteindelijk toch over de drempel gestapt en naar school gegaan om te leren. De eerste paar keer vond ik er niets aan, maar daarna ging ik zelf schoolartikelen kopen!" Waar deze vrouw de motivatie vandaan haalt? Simpel: "Omdat het zo belangrijk is! Ik zie mensen gelukkig worden en met een lach rondlopen. Mensen durven nu meer."
De Week van de Alfabetisering duurt nog tot en met dit weekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.