Vijfheerenlanden: provincie krijgt er twee steden en negen dorpen bij

Onze provincie wordt uitgebreid met Leerdam en Zederik.
Onze provincie wordt uitgebreid met Leerdam en Zederik. © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De provincie Utrecht krijgt er een gemeente bij: Vijfheerenlanden. Die bestaat samen met Vianen uit Leerdam en Zederik. Per 1 januari is het officieel, maar RTV Utrecht staat deze week al in het teken van de uitbreiding van de provincie.
Doordat Utrecht de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik overneemt, krijgt de provincie op Nieuwjaarsdag in één keer zo'n 35.000 nieuwe inwoners en ruim 110 vierkante kilometer extra grond. Vianen, met ongeveer 20.000 inwoners, houdt die dag op als zelfstandige gemeente te bestaan.
Tekst gaat door onder de video.
Feiten en cijfers van Vijfheerenlanden

VIJF LEENHEREN

De naam Vijfheerenlanden is logisch gekozen. De nieuwe gemeente ligt in het gebied met dezelfde naam, die uit de Middeleeuwen stamt. "Er waren toen vijf leenheren" vertelt Bram Provoost van de historische vereniging van Ameide en Tienhoven, "de heren Ter Leede, Arkel, Vianen, Everdingen en Hagestein. Zij maakten met elkaar afspraken om het gebied te beschermen tegen het water uit de Betuwe."
Utrecht krijgt er op 1 januari negen dorpen en twee steden bij. De dorpen zijn Tienhoven, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Leerbroek, Hei- en Boeicop, Schoonrewoerd, Kedichem en Oosterwijk. Leerdam is de grootste plaats in het nieuwe Utrechtse gebied. Ameide heeft ook stadsrechten en mag zich dus net als Leerdam een stad noemen.
Presentator Caroline Geijsman verkent de nieuwe gemeente in het programma Special: Vijfheerenlanden
Radio-verslaggever Robert Jan Booij is deze week in de nieuwe gemeente en spreekt met nieuwe inwoners. Ook maakt hij elke dag kennis met één van de vijf heren door erover in gesprek te gaan met historicus Hans Kluit.
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 1
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 2
Robert Jan Booij praat met historicus Hans Kluit over de heer van Arkel
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.