Hulp gevraagd bij zoeken naar Lili en Howick

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - De politie heeft de hulp van burgers ingeroepen in de zoektocht naar Lili en Howick. De politie maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen van twaalf en dertien en is daarom is direct een zoektocht gestart.
De twee kinderen zouden zaterdag op het vliegtuig worden gezet naar Armenië, maar zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen vanaf een adres in het Gelderse Wijchen. Zij waren op dat moment volgens de politie bij hun grootouders om van hen afscheid te nemen. Ze zijn volgens de woordvoerster van de politie vanaf dit adres te voet vertrokken.
De voogdij-instelling Nidos, die verantwoordelijk is voor de uitzetting van de kinderen, heeft bij de politie aangifte gedaan van vermissing. Volgens een woordvoerster van Nidos verdwenen de kinderen bij een moment van onoplettendheid. "Er was op dat moment sprake van commotie in het huis en toen zijn de kinderen weggegaan''.
Het is op dit moment onduidelijk waar de kinderen verblijven en of ze zijn ondergedoken. De politie roept mensen die informatie over de kinderen hebben op zich te melden.

OPHEF

Op sociale media wordt met veel verontwaardiging gereageerd op de oproep van de politie om te helpen met de zoektocht naar Howick en Lili. "Help niet mee met de mensenjacht! Mocht u de kinderen vinden, geef ze onderdak en raadpleeg een arts. Waarschuw in géén geval de politie", is een van de vele reacties. Ook worden massaal 'onderduikadressen' aangeboden.
Ook Peter R. de Vries maakt zich boos. "De politie roept de hulp in van burgers omdat ze zich zorgen maken
over de veiligheid van Howick en Lili... alsof ze in handen van  justitie beter af zijn. Wat een gotspe!! Ze mogen bij mij onderduiken iedereen die hen aangeeft is een NSBer", twittert de misdaadjournalist.
De advocaat van Howick en Lili zegt uit het oogpunt van veiligheid wel te begrijpen dat de politie de hulp van het publiek heeft ingeroepen. "Het zijn toch twee minderjarigen waar Nederland de verantwoordelijkheid voor draagt", aldus raadsman Flip Schüller. Hij zegt niet te weten waar de kinderen nu zijn, maar blijft ze wel bijstaan als hun advocaat.

UITSTELVERZOEK

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken die waren ingediend af, omdat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld.
De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met hun moeder, die daardoor niet voor ze zou kunnen zorgen. Volgens hen was er sprake van nieuwe informatie die het noodzakelijk maakt de uitzetting voorlopig uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee.
Het kabinet liet vrijdag eerder al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Na de uitspraak van de rechtbank liet een woordvoerder van staatssecretaris Frank Harbers weten dat hij kennis had genomen van de uitspraak en dat op grond daarvan het vertrek naar Armenië verder in gang zou worden gezet. Premier Rutte ging gisteren na afloop van de ministerraad kort in op de zaak. "We moeten streng zijn", zei hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.