Altrecht schrijft excuusbrief na zelfdoding patiënte

© RTV Utrecht
UTRECHT/ZEGVELD - De Utrechtse ggz-instelling Altrecht heeft excuus aangeboden aan de nabestaanden van een 31-jarige vrouw uit Zegveld. Dat meldt het AD/Utrechts Nieuwsblad.
De instelling geeft in een brief toe dat zij de vrouw, Suzanne Zwarts, onder dubieuze omstandigheden uit de kliniek heeft laten verwijderen waardoor ze in de gevangenis terechtkwam.
In de brief die in het bezit is van de krant, schrijft geneesheer-directeur Pieter Prins van Altrecht dat zijn instelling 'op belangrijke punten niet juist heeft gehandeld'. "Ik wil u dan ook namens de instelling welgemeend excuses aanbieden voor deze gang van zaken en nogmaals mijn deelneming betuigen met dit afschuwelijke verlies." De brief is mede ondertekend door de Raad van Bestuur van Altrecht.
Zwarts had ernstige psychiatrische klachten en werd in 2014 opgenomen in het Willem Arntsz Huis van Altrecht. Volgens het AD konden behandelaren van "opeenvolgende klinieken onvoldoende overweg met het ziektebeeld van Zwarts."
In september 2017 stak ze in haar kamer een stapeltje kranten in brand in de hoop dat ze zou verstikken. Dat brandje werd snel geblust, maar toch werd Zwarts een dag later aangehouden en naar een gevangenis met een psychiatrische afdeling in Zaanstad gebracht. Daar zat zij zeven maanden in voorarrest en beroofde zij zich uiteindelijk op 17 februari 2018 in een isoleercel van het leven.
In de excuusbrief geeft Prins toe dat 'een kleine onderstroom van het personeel' al een jaar lang genoeg had van Suzanne en in het brandje een 'mooie kans' zag van haar af te komen. Ook schrijft Prins dat Altrecht druk zette op een officier van justitie om haar aan te houden. Vervolgens bleef zij zeven maanden in voorarrest, terwijl er geen volledige medische overdracht werd gedaan. 
Altrecht weigert inhoudelijk te reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.