Bolsius: opgelucht maar nog tientallen andere kinderen zoals Lili en Howick

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Opluchting bij burgemeester Bolsius van Amersfoort nu Lili en Howick mogen blijven. Maar tegelijkertijd maakt hij zich ook zorgen over die vele tientallen andere kinderen in het azc in Amersfoort die in een vergelijkbare situatie zitten. Hij roept Den Haag op om tot een beter asielbeleid te komen.
"Voor Lili en Howick is het signaal nu positief, maar tientallen andere kinderen hebben ook hun hoop gevestigd op wat gisteren besloten is", zegt Bolsius.

GEEN DOSSIER MAAR EEN MENS

"Het gaat om mensen die een gezicht hebben in de lokale samenleving. Die gaan naar school, die zitten op een sportvereniging. Ik zeg vaak: in Den Haag zijn het dossiers. Bij ons zijn het mensen met een gezicht."
Bolsius werd de afgelopen tijd vaak aangesproken op de kwestie. Ook door zijn thuisfront. Iedereen wilde van hem weten: wat kan jij doen voor Lili en Howick.
Maar dat was volgens Bolsius niet zo eenvoudig. "Ik zei tegen mijn vrouw: het enige wat nog invloed heeft, is het binnenste van staatssecretaris Mark Harbers. Zo ingewikkeld zit die discretionaire bevoegdheid in elkaar."

NIET UIT TE LEGGEN

En dat is volgens hem ook precies wat er moet veranderen. Bolsius vindt het beleid nu niet uit te leggen aan andere kinderen die hier willen blijven. "En het is ook lastig uit te leggen aan al die kinderen die de afgelopen jaren wel zijn uitgezet."
De emoties liepen de afgelopen tijd hoog op in Amersfoort. Veel mensen leefden enorm mee met Lili en Howick en begrepen niet waarom de kinderen niet hier konden blijven. "Lokaal maken we het beleid niet, maar we hebben daar wel mee te maken", zegt Bolsius.
"Dat is ook de reden dat ik dit signaal afgeef aan Den Haag. Het is ontiegelijk ingewikkeld hoe we hier als samenleving mee om moeten gaan."
Burgemeester Bolsius is opgelucht dat Lili en Howick mogen blijven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.