Lili en Howick dolblij: "Eerst geloof je het niet, dan komt het besef"

© Jeugdjournaal
AMERSFOORT - De Armeense Howick en Lili zijn dolblij dat ze in Nederland mogen blijven. "Het is geweldig. Dat ze op het laatste moment dit gedaan hebben. Eerst geloof je het niet, dan begin je het te beseffen. Het kan niet beter", reageert de 13-jarige Howick.
"Nu weet je dat je normaal bent, net als andere kinderen, zonder stress", zeggen de kinderen tegen het Jeugdjournaal. Aan jaren van onzekerheid kwam gisteren een eind.
"We zijn heel blij en dankbaar voor alle mensen die ons vanaf het begin gesteund hebben"
De twee zouden gisteren worden uitgezet, maar staatssecretaris Harbers (Immigratie) maakte op het allerlaatste moment, toen de twee al waren weggelopen om hun uitzetting te ontvluchten, gebruik van zijn bevoegdheid om de kinderen een verblijfsvergunning te geven.
De staatssecretaris kwam de afgelopen dagen erg onder vuur te liggen, doordat hij Lili en Howick naar Armenië wilde terugsturen. Hij werd ook bedreigd. Er zijn "passende maatregelen genomen'', laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten.
Of het de kwestie rond de twee in Nederland opgegroeide Armeense kinderen was die Harbers op de bedreigingen kwam te staan, wil de NCTV niet zeggen. Verscheidene media melden dat op gezag van ingewijden in Den Haag. Harbers zou afgelopen week met zijn man zelfs hebben moeten onderduiken op een schuiladres.
De bewindspersoon die het vaak omstreden en beladen asielbeleid onder zijn hoede heeft, is de laatste jaren wel vaker doelwit van bedreigingen. De voorgenomen uitzetting van Lili en Howick leidde tot grote verontwaardiging, die afgelopen week een kookpunt bereikte.

RUST

De kinderen staan voor de camera van de NOS één keer de pers te woord, in de hoop daarna een beetje rust te krijgen. "We zijn blij en opgelucht, maar ook heel erg moe, vanaf nu laten we alles zitten", zegt Lili. "Nu kan het, nu valt er heel veel van je schouders af. Tijd om paar dagen uit te rusten."
"Het fijnste is ook om voor het eerst in een jaar weer goed te kunnen slapen, rustig slapen." Haar broertje vindt het vooral fijn dat hij weer naar een school kan. "Dat we gewoon naar een Nederlandse school kunen, op 1 plek kunnen wonen en zelf verhuizen wanneer je zelf wil."

CONTACT MET MOEDER

Hun moeder wil zo snel mogelijk naar Nederland komen Of dat gaat lukken is niet duidelijk, maar contact via het internet hebben de kinderen volop. "Het is wel onze droom, om met zijn driën samen te wonen", zegt Howick. Hij zegt dat het inmiddels een stuk beter gaat met zijn moeder. Dat beaamt Lili. Ze zegt dat haar moeder vaak verdrietig en depressief was "Het is heel fijn om je moeder een keer blij te zien."
De politie maakte gisteren bekend dat ze bij hun opa en oma verbleven. Daar willen de kinderen niets over zeggen. Ook over hun verdwijning houden ze hun mond.

DANKBAAR

Overigens is het ook nog steeds onduidelijk waarom de staatssecretaris van mening veranderd is, nadat jarenlange bezwaarprocedures van de moeder van Lili en Howick keer op keer werden afgewezen. Hoe dan ook, de twee zijn blij dat de staatssecretaris op het laatste moment gedraaid is en voelen geen wrok tegenover hem. Lili: "Je bent toch wel heel dankbaar."
Howick: "Lang dachten we hij gaat het toch niet doen, hij is niet zo aardig. Maar je ziet dat iedereen toch kan veranderen, dat iedereen iets goeds in zich heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.