Utrechtse school van Howick hangt vlag uit

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - Het St-Gregorius College in Utrecht heeft de vlag uitgehangen omdat leerling Howick (13) en zijn twaalfjarige zusje Lili toch in Nederland mogen blijven. "Daar zijn we heel erg blij om", zegt rector Nynke Gerritsma.
"Het is heel fijn dat er nou duidelijkheid is voor de kinderen. Dat er rust is en dat ze hun leven hier in Nederland kunnen voortzetten. We hopen dat het voor de kinderen snel rustig kan worden en dat het goed met ze gaat."
De vlag gaat uit. We zijn blij.
Rector Nynke Gerritsma van het St-Gregoriuscollege
Ze heeft Howick nog niet gesproken en hij is vandaag ook nog niet op school. Howick liet gisteren al wel weten dat hij het liefst zo snel mogelijk weer gewoon naar de lessen zou gaan. "Het is misschien gek, maar het meest van alles verheug ik me er nu op om weer gewoon naar school te kunnen gaan", zei hij.
Het is nog onbekend Howick op het St-Gregorius blijft zitten. Volgens de rector wordt er nu gekeken waar de kinderen gaan wonen en welke school daarbij past.
Het St-Gregorius College organiseerde eerder een petitie om de uitzetting van Howick en Lili naar Armenië tegen te houden. De twee kinderen zouden op het vliegtuig worden gezet naar Armenië, maar zaterdag werd bekend dat ze toch in Nederland mogen blijven.

PETITIE

Ondertekenaars van een andere petitie roepen de Tweede Kamer op het kinderpardon voor kinderen als Lili en Howick te verruimen. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje als het tweetal van Armeense komaf. Ook voor hen dreigt een slepende procedure, met alle stress van dien, waarschuwen de ondertekenaars van de petitie 'Ze zijn al thuis'.

MOEDER

De advocaat van de moeder van Lili en Howick wil haar nu zo snel mogelijk naar Nederland zien te krijgen. Nu de kinderen een verblijfsvergunning krijgen, kan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een verzoek worden ingediend voor gezinshereniging, zegt de advocaat Patricia Scholtes tegen de NOS.
"Het is wel onze droom om met zijn drieën samen te wonen", zei Howick gisteren in een interview met het NOS Jeugdjournaal. "Het kan altijd, zoals dit ook kan, maar hoelang het gaat duren en wanneer, weten we niet, dat is een groot vraagteken."
Het St-Gregorius College in Utrecht hangt de vlag uit voor Howick

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.