Rechtszaak vergismoord begin 2019, verdachten blijven in cel

De Faustdreef na de moord op Utrechter Hakim Changachi.
De Faustdreef na de moord op Utrechter Hakim Changachi. © Michiel van Beers
UTRECHT - De rechtszaak over de moord op Hakim Changachi in Utrecht wordt in februari inhoudelijk behandeld. De rechter heeft er vijf dagen voor uitgetrokken en houdt daarna nog twee extra dagen in optie, voor als de zaak uitloopt. De vier verdachten blijven voorlopig vastzitten.
De zaak gaat over de zogenoemde 'vergismoord' in de Utrechtse wijk Overvecht. Changachi werd op 12 januari 2017 doodgeschoten in de portiek van een flat aan de Faustdreef. Al snel rees het vermoeden dat het doelwit eigenlijk Khalid H. was, een drugscrimineel die in dezelfde flat woonde.Twee dagen later sloeg H. zelf alarm bij de politie toen hij een verdachte auto zag. Vermoedelijk heeft hij daarmee voorkomen dat hij alsnog slachtoffer van een liquidatie werd.

VOORLOPIGE VRIJLATING

Drie verdachten hebben vanmorgen opnieuw gevraagd of ze de rechtszaak thuis mogen afwachten. Ze zitten al meer dan anderhalf jaar vast. De rechtbank oordeelt echter dat de mogelijke straffen veel hoger zijn dan de periode die ze in voorarrest hebben doorgebracht. Op 6 februari zijn alle betrokkenen klaar om de misdrijven inhoudelijk te bespreken.
Een vierde verdachte, Jerrel Z., stond ook vandaag weer apart voor de rechter. Hij beweert dat hij bij de liquidatiepoging 'slechts' de chauffeur was. Naar eigen zeggen wist hij niet dat hij naar een moord onderweg was; hij dacht dat hij voor een drugstransport was ingeschakeld. Zijn zaak wordt op 4 en mogelijk 5 februari inhoudelijk behandeld e ntwee medeverdachten worden dan als getuigen gehoord. Ook Z. blijft vastzitten.

RECHTER ZIEK

De reden dat het nog tot begin volgend jaar duurt voor de Amsterdamse verdachten een strafeis horen is dat een van de rechters ziek is geworden. Door de omvang van het dossier is het te lastig om een vervanger aan te stellen.
Bijkomend probleem is dat voor de rechtszaak, die in een beveiligde rechtbank wordt gehouden, veel zittingsdagen nodig zijn. De 'bunker' in Amsterdam-Osdorp wordt langdurig bezet door de zaak-Holleeder.

AANSLAGEN

De vier verdachten over wie vandaag een pro-formazitting diende worden ervan verdacht dat ze de liquidatieteams vormden die het op Khalid H. zouden hebben voorzien. Afgelopen week stonden Nabil B. en Mohammed R. al voor de rechter. Zij zouden de aanslagen hebben voorbereid. Een andere verdachte, Amsterdammer Justin Jap Tjong, wist in de klopjacht na de tweede poging te ontkomen. Hij werd later die maand zelf geliquideerd.
Ridouan Taghi zou achter de liquidatiepogingen zitten. Hij zit vermoedelijk in het buitenland.
Ridouan Taghi zou achter de liquidatiepogingen zitten. Hij zit vermoedelijk in het buitenland. © Politie
Nabil B. heeft inmiddels verklaard dat de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi opdracht had gegeven om Khalid H. te vermoorden. Kort nadat B. belastende verklaringen tegen Taghi had afgelegd werd zijn broer doodgeschoten. Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki staan op de nationale opsporingslijst en houden zich vermoedelijk in het buitenland schuil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.