'Verplicht tweemaal daags bewegen op school'

© ANP
UTRECHT - Scholen moeten leerlingen elke dag twee keer matig intensief laten bewegen, naast de gewone gymles. Dat adviseren de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid aan de regering.
Volgens de adviesorganen kunnen scholen hun leerlingen een gezondere leefwijze aanleren met oefeningen tijdens de les, activiteiten tijdens de pauzes en na schooltijd een programma met buurtsportcoaches. Minister Arie Slob van Onderwijs zou scholen dat moeten verplichten.

ZORG VOOR HELE MAATSCHAPPIJ

De PO-Raad in Utrecht is het in grote lijnen eens met het advies. "We onderschrijven het belang van plezier in bewegen", zegt vicevoorzitter Anko van Hoepen. "Maar het gaat ons vooral ook om de gezondheid van kinderen. Het baart zorgen dat kinderen minder vaak bewegen, minder makkelijk kunnen bewegen en te zwaar zijn. Dat moet een zorg zijn voor de hele maatschappij."
Volgens de adviesorganen is bewegen niet alleen belangrijk om gezond te blijven. Kinderen worden ook handiger en leniger, leren beter omgaan met elkaar en krijgen meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfbeheersing.
Wie op jonge leeftijd begint met bewegen, blijft dat op latere leeftijd ook doen.
Cees Klaassen - KVLO
Ook de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) in Zeist is blij met het advies. "Wie op jonge leeftijd begint met bewegen, blijft dat op latere leeftijd ook doen. Het onderwijs is een goede plek om die basis te leggen", aldus directeur Cees Klaassen.

MEER SAMENWERKEN

Van bewegen op school komt het nu soms niet omdat scholen geen gymleerkracht of gymzaal kunnen vinden, niet genoeg budget hebben of een overvol lesrooster, erkennen de drie adviesorganen. Het zou helpen als scholen en gemeenten beter samenwerken en bijvoorbeeld vakleerkrachten met elkaar delen.
Ook kan een school misschien de voetbaltrainer uit de buurt of een oud-topsporter inschakelen. En scholen kunnen van elkaar leren waar je kunt sporten als je even geen gymzaal hebt. Of hoe je ook tijdens een gewone les in het klaslokaal toch kunt bewegen.
Verder moeten scholen veel meer samen optrekken met sportclubs, de kinder- en buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zou moeten helpen door daarin de leiding te nemen, vinden de raden. Ze overhandigden hun advies vanochtend aan minister-president Mark Rutte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.