Nieuwe ambulanceposten in provincie Utrecht

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De komst van de gemeente Vijfheerenlanden geeft de provincie Utrecht een grotere oppervlakte. Dat betekent ook dat het werkgebied voor de ambulancediensten wordt uitgebreid. Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik vallen per 1 januari onder de provincie Utrecht.
Officieel gaat de gemeente Vijfheerenlanden per 1 januari 2019 van start. Dat geldt volgens André van Drumpt van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) niet voor de veiligheidsdiensten. "Technisch gezien zou het mogelijk zijn, maar ik dacht dat de diensten met elkaar hebben overlegd dat het voor ons 1 februari gaat worden."
RAVU onderzoekt plekken voor nieuwe ambulanceposten

MEERKERK

De Veiligheidsregio Utrecht is wel al druk bezig met de zoektocht naar de juiste plek voor nieuwe ambulanceposten in het gebied. Op dit moment is er een ambulancepost in Meerkerk. Die post gaat sluiten omdat hij niet gunstig ligt, zegt André van Drumpt van de RAVU. "We kunnen een groot deel van het nieuwe grondgebied al aanrijden vanuit onze posten in Nieuwegein en Houten."
De RAVU streeft ernaar om bij 95 procent van de ambulanceritten binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. "Het gebied dat we erbij krijgen bestaat uit Leerdam als grootste kern en de dorpen er omheen", zegt Van Drumpt. "Er zijn heel veel wegen waar maximaal 60 kilometer per uur mag worden gereden. Echt provinciale wegen heb je hier niet veel. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden, om de voorgeschreven aanrijtijden te halen."
Schoonrewoerd krijgt een nieuwe ambulancepost bij de brandweer. Daarvandaan zullen de ambulances vooral naar Leerdam uitrukken, omdat dat nu eenmaal de grootste plaats is. Ook wordt er nog gekeken naar een post langs de A27 bij Lexmond. Daar is nog geen locatie voor gevonden.

BEATRIXZIEKENHUIS

Voor de ambulancechauffeurs is niet alleen het gebied nieuw. Ook de ziekenhuizen waar de nieuwe Utrechters naartoe gebracht moeten worden zijn nog relatief onbekend voor de RAVU.
"We gaan altijd naar het ziekenhuis waar de patiënt bekend is", zegt Van Drumpt. "In deze regio zal het vaker voorkomen dat we naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zullen moeten rijden. Naar Nieuwegein zullen we ook nog veel rijden en dat is voor ons bekend terrein."
Radio-verslaggever Robert Jan Booij is deze week in de nieuwe gemeente en spreekt met nieuwe inwoners. Ook maakt hij elke dag kennis met één van de vijf heren door erover in gesprek te gaan met historicus Hans Kluit.
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 1
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 2
Robert Jan Booij praat met historicus Hans Kluit over de heer van Vianen
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.