Meester Mark schrijft boek over schoolpleinmoeders: "Werkelijkheid soms heftiger dan De Luizenmoeder"

© ANP
UTRECHT - Een jaar lang volgde de Utrechtse schrijver Mark van der Werf, ook wel bekend als Meester Mark, meerdere ouders van basisschoolkinderen. Het resultaat is het boek Schoolpleinmoeders, dat deze week in de boekhandels ligt.
De link met de populaire televisieserie De Luizenmoeder is snel gelegd. Maar Van der Werf zegt dat hij de serie niet als inspiratiebron gebruikte voor zijn zesde boek. "Ik stond er ook van te kijken. Wat krijgen we nou, een tv-serie over schoolpleinmoeders? Ik was sinds een paar maanden daarvoor, sinds augustus al niet weg te slaan van die schoolpleinen", aldus de ex-docent.

BRUTALE OUDERS

Het idee voor het boek ontstond tijdens gesprekken met meesters en juffen. "Dan hoorde ik vaak dat ouders steeds brutaler worden en geen poot meer uitsteken. Ik vroeg me af of het nou echt zo erg was en daarom ben ik zelf een tijdje gaan meelopen met ouders. Gewoon van 's ochtends vroeg tot het eind van de dag, om een beeld te krijgen van wat mensen meemaken die een zoon of dochter op de basisschool hebben."
"Het ging mij om normale, alledaagse verhalen. De kinderen die klaarzitten met hun broodtrommeltjes met naamlabels en dan met oma voor het eerst naar school, dat soort dingen."
Roddelen op het schoolplein en elkaar de ogen uitsteken met traktaties. Het hoort erbij.
Mark van der Werf
Meester Mark snapt de vergelijking met De Luizenmoeder wel. Er zijn ook veel overeenkomsten, erkent hij. "Het roddelen op het schoolplein, elkaar de ogen uitsteken met traktaties of surprises rond 5 december. Het hoort erbij. Ik kwam erachter dat de dingen die ik in het echt beleefde, ook in de serie zaten. Soms is het veel erger in De Luizenmoeder, maar het komt ook voor dat het er in de werkelijkheid heftiger aan toegaat dan in de serie."

STIEKEME FOTO'S VAN VADERS

Een voorbeeld? "Ik heb met vrouwen op een schoolplein gestaan die stiekem foto's maakten van vaders. En dan hadden ze snel hun oordeel klaar: die broek zit te strak, dat overhemd is geen gezicht. Vervolgens kwamen ze elkaar weer bij de Albert Heijn tegen en lagen ze gierend van het lachen tussen de komkommers."
Het boek bestaat niet alleen uit komische verhalen, zegt Van der Werf. "Op een gegeven moment maak je mee dat mensen uit elkaar gaan, of een burn-out krijgen. Er was een man die een hersenbloeding kreeg. Ik heb sommige mensen een jaar lang gevolgd, dan gebeuren er niet alleen maar leuke dingen."

33 BALLEN TEGELIJK

Het werken aan het boek zorgde ervoor dat Meester Mark meer begrip kreeg voor ouders. "Ik heb zelf geen kinderen, misschien was ik daarom zo onwetend. Ik ontdekte hoe hartstikke moe ouders eigenlijk altijd zijn. Ze zijn altijd 33 ballen tegelijk aan het hooghouden. Dan lukt het gewoon niet altijd om ook nog iets voor de school te doen. Misschien dat juffen en meesters dat ook wat meer beseffen als ze het boek lezen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.