"Fiets moet uit het Utrechtse straatbeeld verdwijnen"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - "De fiets verdwijnt steeds meer uit het Utrechtse straatbeeld en dat is precies de bedoeling." Historicus Ed van Eeden is tevreden over de plannen voor het Smakkelaarsveld in Utrecht.
De plannen voor de aanpak van het plein bij het centraal station werden afgelopen vrijdag gepresenteerd. Nu staat het Smakkelaarsveld nog vol met fietsen, maar straks moet groen de overhand hebben. "Er zijn heel erg veel fietsen in Utrecht en ze staan tegenwoordig overal. Ze domineren het straatbeeld. En je moet wel zorgen dat de mensen ook nog kunnen lopen", zegt Van Eeden.
Hij staat op het plein naast de oude, bruine gebouwen van Hoog Catharijne, waar het een komen en gaan van fietsers en bussen is. In het midden de grote, open fietsenstalling en aan de zijkant een gele container met de tekst 'Kijk mee door het oog van de orkaan'. Wie door een kijkgat kijkt, ziet hoe het Smakkelaarsveld er straks uit moet zien. Een voorbijganger is nieuwsgierig. "Ik zie veel groen", zegt de man. "Het gaat er wel op vooruit, denk ik. Ik zet hier altijd mijn fiets neer omdat ik binnen twee minuten bij de trein ben en omdat het gratis is. Ik hoop wel dat dat zo blijft."
HOE ZIET HET ER STRAKS UIT?
Fietsers kunnen hun tweewieler straks in een grote stalling onder het plein neerzetten. Ook de bussen en trams gaan onder het plein door. Het plein zelf verandert in een glooiend park met bomen, gras en water. In het midden komt een klein horecapaviljoen met terras en aan de zijkanten komen drie woongebouwen met meer dan tweehonderd appartementen.
Het nieuwe Smakkelaarsveld
Het nieuwe Smakkelaarsveld © Gemeente Utrecht
Het nieuwe Smakkelaarsveld moet een tegenhanger worden van de hectische omgeving die het nu is. "Het is nu een beetje een kale zooi", zegt Van Eeden. "Ze hebben het Smakkelaarsveld eigenlijk tientallen jaren open laten liggen. Er is niks mee gebeurd. Nu wordt het weer bij de stad getrokken. Als ik kijk naar de maquette zie ik dat het heel open en groen wordt. Dat vind ik mooi gedaan."
Het nieuwe Smakkelaarsveld volgens historicus Ed van Eeden
WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN?
Het Smakkelaarsveld kent een lange geschiedenis. Tot aan het einde van de negentiende eeuw was er een kleine haven, waar trekschuiten vanuit Leiden aanlegden. "Er waren meer schippers dan vrachten en dan gingen die schippers dobbelen om die vrachten, dat was een eerlijke manier om die te verdelen. En dat dobbelen heette smakkelen", vertelt Van Eeden. "In 1929 werd de haven gesloten omdat scheepvaart minder belangrijk werd. Toen Hoog Catharijne werd gebouwd hebben ze dit stuk het Smakkelaarsveld genoemd."
Historicus Ed van Eeden vertelt over de geschiedenis van het Smakkelaarsveld
WANNEER IS HET KLAAR?
De aanpak van het Smakkelaarsveld is onderdeel van de grootschalige verbouwing van het stationsgebied. De aanpak begint volgend jaar en moet medio 2022 klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.