Margreet in Hekendorp

Ad Gelderblom in gesprek op de Goejanverwellesluis met Margreet.
Ad Gelderblom in gesprek op de Goejanverwellesluis met Margreet. © RTV Utrecht
HEKENDORP - Vanaf vandaag is Margreet neergestreken in het pittoreske Hekendorp. Een klein dorp precies op de grens van onze provincie. Als je het dorp uitloopt, loop je zo Zuid-Holland in. Het dorp was vroeger zelfstandig, hoorde daarna een tijd bij Driebruggen in Zuid-Holland en is nu alweer jaren onderdeel van Oudewater. De 700 inwoners vinden dat best, zolang ze maar Hekendorper kunnen blijven.
Wat een Hekendorper een Hekendorper maakt? "Niet aanstellen, een beetje op elkaar blijven letten en nuchter blijven", zegt de in Hekendorp getogen 70-er Bertus. "Ohja, en een beetje plagerig, dat zijn Hekendorpers ook graag", grapt hij er achteraan
Er zijn hier misschien al jaren geen winkels meer, maar ze bezorgen hier wél gewoon, hè?!
Patty, lachend
Net als in veel andere kleine gemeenten in onze buitengebieden zijn er in Hekendorp geen winkels meer, de laatste sloot meer dan 10 jaar geleden de deuren. Er is geen dokter in het dorp en er zijn geen sportvoorzieningen of faciliteiten voor ouderen. In veel gemeenten is dat reden voor leegloop, maar is dat in Hekendorp ook zo?
"Ik denk niet dat het zo snel zal leeglopen, hoor. Hekendorpers houden van de rust", vertelt Ad Gelderblom. Zijn familie woont al generaties in het dorp. De Gelderblommen bedienden decennia lang de Goejanverwellesluis in het centrum. "Sinds een paar jaar gaat de sluis via zelfbediening, maar daarvoor deden wij dat. Bij de generaties voor mij diende het sluishuis ook meteen als kroeg en mini-winkel, zoveel verkeer kwam er langs. Dat kun je je nu niet meer voorstellen."
De komende 8 weken leert Margreet het dorp en de inwoners kennen.
Margreet in Hekendorp

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.