SP: Rondweg Amersfoort overbodig, provincie gooit 60 miljoen weg

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/AMERSFOORT - Als gedeputeerde Dennis Straat vasthoudt aan het plan voor een nieuwe rondweg tussen Amersfoort en Soest gooit hij ruim 60 miljoen euro aan belastinggeld weg en gaan er voor niets 3500 bomen tegen de vlakte. Dat schrijft de Utrechtse statenfractie van de SP, die opnieuw vragen heeft ingediend bij het provinciebestuur.
De zogenoemde westelijke ontsluiting van Amersfoort moet een einde maken aan de verkeersopstoppingen waarover al bijna tien jaar wordt gesproken. Tegenstanders hebben lang geprocedeerd tegen de aanleg van de weg bij - en door - bos Birkhoven. Begin dit jaar bepaalde de Raad van State dat de gemeente Amersfoort nut en noodzaak voldoende heeft onderzocht. De gemeenteraad van Amersfoort had in 2016 al ingestemd met het bestemmingsplan.

CIJFERS

Toch zegt de SP in de provincie dat de dure rondweg, die volgend jaar zou moeten worden aanbesteed, overbodig is. De partij wijst daarbij op metingen van bewoners, die enkele maanden geleden naar buiten kwamen. De uitkomsten verschillen volgens de SP fors van de cijfers die de gemeente in 2011 gebruikte om de ontwikkeling van het verkeer te voorspellen.
De huidige Barchman Wuytierslaan, waarover het verkeer aan de westkant rond Amersfoort rijdt.
De huidige Barchman Wuytierslaan, waarover het verkeer aan de westkant rond Amersfoort rijdt. © RTV Utrecht
De berekening die Amersfoort indertijd maakte deugt niet, schrijft de partij. "In werkelijkheid stroomt het autoverkeer gewoon veel beter door. In de top-25 van knelpunten van Amersfoort staat deze weg daarom niet genoemd." Volgens de SP komt de bestaande rondweg niet eens meer in aanmerking voor subsidie uit de provinciekas.

DE LICHTENBERG

Bewoners aan de westkant van Amersfoort schakelden wetenschappers in om het verkeer te meten, nadat ziekenhuis De Lichtenberg daar was gesloten. Bezoekers en medewerkers zorgden eerder voor bijna de helft van de 900 auto's in de toenmalige ochtendspits. Toen het nieuwe Meander Medisch Centrum aan de Maatweg openging daalde het aantal auto's aan de westkant van Amersfoort volgens de bewonersgroepen met 400.
Impressie van de nieuwe westelijke rondweg bij Amersfoort.
Impressie van de nieuwe westelijke rondweg bij Amersfoort. © Uit animatie door gemeente Amersfoort
De gemeenteraad lijkt echter niet van plan nog terug te komen op de eerder genomen beslissing. Raadsleden zouden het hoofdstuk na jaren eindelijk willen sluiten, al zijn er wel twijfels of het plan financieel haalbaar is. Dillian Hos van coalitiepartij GroenLinks zei in mei nog: "Er is een heilig geloof in deze weg. Daarbij helpen nieuwe cijfers niet meer."

"VOLKOMEN ACHTERHAALD"

De SP in de stad is al jaren tegenstander van de westelijke rondweg. Niet alleen zou de weg overbodig zijn, maar ook zouden daardoor onnodig duizenden bomen geveld moeten worden. De Statenfractie van de partij noemt het plan "volkomen achterhaald" en wil dat het miljoenenproject door de provinciepolitiek wordt besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.