"Uranium-invoer Bunschoten was wel legaal"

BUNSCHOTEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft volgens justitie in 2003 illegaal kilo's radioactief materiaal geïmporteerd vanuit Engeland.
Het verarmd uranium, bedoeld voor onderzoek, werd vervolgens vanuit Groningen vervoerd naar verwerkingsbedrijf Highways International in Bunschoten, dat niet beschikte over de juiste papieren.
De zaak kwam aan het licht door een inval bij het bedrijf in 2006. Daar werden papieren gevonden waarop de RUG stond vermeld. Voor het materiaal kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek moest het eerst worden behandeld.
Eigenaar Antoon van Belle (68) van Highways International bevestigt dat hij het radioactieve materiaal voor de Rijksuniversiteit Groningen heeft verwerkt. Volgens Van Belle gaat het om ongeveer 5 kilo verarmd uranium. Hij stelt dat zijn vergunningen echter helemaal in orde zijn.
Van kans op besmetting is volgens Van Belle geen sprake. "Dat is flauwekul, ik heb alles verwerkt in mijn kleine bedrijf en nooit iets in het milieu gedumpt."
In 1990 brandde zijn bedrijfspand af na een chemische explosie. Volgens de eigenaar was dat een ongeluk, veroorzaakt door een verkeerde leverantie van een Amerikaans bedrijf.
Verarmd uranium is vooral gevaarlijk voor de gezondheid wanneer het in de vorm van fijnstof of damp wordt ingeademd of via besmette voeding in het lichaam wordt opgenomen.
De universiteit staat maandag terecht voor de rechtbank in Groningen op basis van de Kernenergiewet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.