Bushcrafter uit Groenekan: 'Jos B. erg stil en op zichzelf'

Het terrein in de Vogezen waar Jos B. verbleef.
Het terrein in de Vogezen waar Jos B. verbleef. © ANP
GROENEKAN - Bushcraften is een term die de laatste tijd uitgebreid in het nieuws is geweest. Jos B., de verdachte van betrokkenheid op de moord van Nicky Verstappen, hield zich maandenlang verborgen in de natuur. Siegurd van Leusen uit Groenekan heeft zijn eigen bushcraft-bedrijf. Hij kende B., 'uit het wereldje'.
De afspraak dat Van Leusen op Radio M Utrecht zou vertellen over zijn hobby, of liever levenswijze, stond al voor de Limburgse cold case compleet open werd gegooid. Maar om de actualiteit kan ook hij tijdens het vraaggesprek op radio niet heen. "Ikzelf heb er geen last van, ik ben vrij nuchter en kan heel goed dingen relativeren. Maar de bushcraft-wereld heeft natuurlijk een beetje raar beeld gekregen in de media."
De activiteiten bij bushcraften hebben te maken met alle technieken die mensen in de natuur kunnen leren, legt Van Leusen uit. "Met als doel dat je aangenaam de natuur in kunt. Niet alleen om te overleven, maar vooral om te leven. Survival is iets waar je niet voor kiest, bushcraften kies je voor." Alleen een goede Nederlandse term voor de levensstijl ontbreekt. Van Leusen heeft het zelf weleens over 'natuurvaardigheden'. "Maar dat klinkt niet zo mooi", geeft hij toe.

STIL PERSOON

De onlangs internationaal gezochte Jos B. kende Van Leusen per toeval. "Het is natuurlijk een klein wereldje. Hij is ooit bij ons in het bestuur gekomen, van de locatie in de Vogezen waar hij ook het laatst gezien is. Dat was een locatie die wij gebruikten voor bushcraft-activiteiten, hij zou daar beheerder worden. Maar binnen een paar weken was hij alweer verdwenen. Voordat wij wisten wat er allemaal aan de hand was."
Toch heeft hij de verdachte van dichtbij meegemaakt, vertelt de Groenekanner. "Hij is eind oktober met mij meegereden naar de Vogezen, naar een begrafenis van een vriend van ons uit de bushcraft-wereld. Het is heel stil en op zichzelf. De gesprekken waren op zich niet heel diepgaand. Daarbij, we gingen naar een begrafenis, dus dan ga je het niet over koetjes en kalfjes hebben."
Van Leusen stelt wel zijn vraagtekens bij het neerzetten van B. als een doorgewinterde natuurfanaat. "Nu denkt iedereen dat hij een ervaren bushcrafter is, maar dat weet helemaal niemand. Dat is heel veel speculeren. Je kunt het niet zien aan de filmpjes die hij geplaatst heeft."

OPKOMST

De interesse voor de levensstijl neemt toe, ook los van de massale aandacht in het nieuws. "We leven in een gehaaste wereld. Ik verbaas me er altijd over hoeveel mensen uit bijvoorbeeld de kantoorwereld komen. Of ICT'ers, cardiologen, mensen in de zorg. Die zoeken een moment om in het weekend tot rust te komen, om dingen te doen die ze in het dagelijks leven totaal niet doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.