Vaccinatiegraad daalt: "Meer discussie nodig over inenten"

RHENEN - GGD regio Utrecht en politici in de provincie willen meer gesprekken met inwoners over het nut en de noodzaak van vaccinaties bij jonge kinderen. Omdat meer mensen twijfelen aan de inentingen daalt langzaam de dekkingsgraad.
Van een plan voor minder geld voor ouders die hun kind niet inenten tot een wetsvoorstel om niet in geënte kinderen te weigeren in de kinderopvang, de laatste paar weken zijn de vaccinaties veel in het nieuws.

UTRECHTSE HEUVELRUG

En dat komt VVD-fractievoorzitter Jorrit Linders van gemeente Utrechtse Heuvelrug goed uit. Hij is veel bezig met de vaccinatiegraad in zijn gemeente. Die ligt rond de 86 procent en is daarmee lager dan de immuniteitsgrens.
Linders wil dat scholen en kinderdagverblijven openbaar maken hoeveel kinderen in Utrechtse Heuvelrug zijn ingeënt. "Ik wil dat ouders in staat worden gesteld om hun kinderen zo veilig mogelijk te houden en ik wil een maatschappelijke discussie omdat ik mij zorgen maak over de vaccinatiegraad."

IMMUNITEIT

RTV Utrecht heeft de vaccinatiegraden voor de DKTP-inenting en Bmr-prik opgevraagd bij de GGD regio Utrecht. De meeste gemeenten zitten veilig rond de immuniteitsgrenzen (90% voor DKTP, 95% BMR). Twee gemeenten bungelen onderaan: Renswoude en Rhenen.
Bron: GGD regio Utrecht
Bron: GGD regio Utrecht © RTV Utrecht
Bron: GGD regio Utrecht
Bron: GGD regio Utrecht © RTV Utrecht

RHENEN

De stad met de laagste inentingsgraad is Rhenen. "Wij kijken al minstens 10 jaar naar deze situatie", zegt wethouder Veldboer (Progressieve Combinatie). Ze is niet verbaasd over de resultaten van haar gemeente. Ze is wel blij met alle aandacht die er nu is voor de inentingen. "We waren altijd die gemeente op de biblebelt en daarvan wisten we dat het was zoals het was. En nu is de onrust overgeslagen. Ik hoop dat alle beweging die nu opgang komt ons voordeel brengt. Ik wil die vaccinatiegraad omhoog."

SPREEKKAMER

Sinds een paar jaar laten zorgverleners in Rhenen de informatiefolders over de prikken links liggen. Veldboer: "Wij hebben ingezet op goede gesprekken met jeugdverpleegkundigen en met de arts van het consultatiebureau. Het helpt om open gesprekken te hebben met jonge ouders die een religieuze achtergrond hebben. Zij twijfelen ook of ze het goede doen voor hun kind. Een open gesprek helpt ze verder."
Wethouder Veldboer ziet niets in het openbaar maken van vaccinatiegraden op scholen en kinderdagverblijven in haar gemeente: "Ik maak mij wel zorgen over de twee partijen die er dan mogelijk ontstaan of de sociale druk die daardoor opgang komt."

GGD

Olga Visser (GGD regio Utrecht) vindt het uitbreiden van de voorlichting een goed idee: "Dat gaat erover dat je luistert naar de problemen van mensen." Visser ziet dat de daling van het aantal inentingen deels komt door wantrouwen. "We zien dat er weinig ervaring is met de ziekten waartegen we vaccineren, mensen krijgen informatie die niet altijd klopt en het is een probleem van vertrouwen. Mensen kijken op een andere manier tegen de overheid en ook vaccinaties aan."
Op de achtergrond werkt de GGD aan nieuwe manieren om vaccinaties bij sceptici onder de aandacht te brengen. Meer praten is daar een onderdeel van. Visser: "Vaccinaties zijn de meest effectieve gezondheidsinterventies die we hebben. Dat zijn mensen vergeten."
Vaccinatie in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.