Renswoude blij met miljonairs: "Ze geven veel terug aan de gemeente"

© RTV Utrecht
RENSWOUDE - Voor rijke mensen is het goed toeven in Renswoude, lijkt het. Voor het eerst staat de gemeente in de top 10 van miljonairshuishoudens in Nederland. Vorig jaar stond Renswoude landelijk nog op plek 17 van gemeenten met de meeste miljonairs. Nu is de gemeente gestegen naar de tiende plaats.
In totaal is 4,3 procent van de inwoners van Renswoude miljonair, blijkt uit cijfers van het CBS. In het onderzoek is het vermogen van de Nederlandse huishoudens in 2016 afgewogen tegen het aantal inwoners per gemeente.

PROVINCIE UTRECHT

De Bilt staat op de tweede plek van de provincie Utrecht (4 procent) en Oudewater komt met 3,8 procent op de derde plek. Relatief de minste miljonairs van de regio wonen in Nieuwegein (0,5 procent), Utrecht (0,8 procent) en Veenendaal (0,9 procent).
Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld. In Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs: 1,9 procent van alle particuliere huishoudens, gevolgd door Utrecht met 1,7 procent. Laren (Noord-Holland) telt naar verhouding de meeste miljonairs.

KIP OF EI

"Het is natuurlijk een beetje de vraag van de kip en het ei: wie was er eerst? Kwamen de miljonairs hierheen of werden ze miljonair in Renswoude?" Petra Doornenbal, burgemeester van Renswoude heeft er even over nagedacht, maar staat er niet van te kijken dat Renswoude populair is onder vermogenden. "Er wonen hier ontzettend veel ondernemers, die het resultaat zien van keihard werken."
Die conclusie kan goed kloppen: vorig jaar meldde het CBS al dat acht op de tien miljonairs zelfstandig ondernemer is. Een goede mix van vermogende én minder vermogende inwoners is wel belangrijk, denkt de burgemeester. "We hebben hier veel sociale woningbouw. Sterker nog, we zijn één van de weinige gemeenten in Nederland die nog een gemeentelijk woningbedrijf hebben. Dat is een wens van de Raad, zodat we goed kunnen sturen op sociale woningbouw."

VERENIGINGSLEVEN

Een kleine slag om de arm is in deze statistieken overigens nodig: Renswoude is een kleine gemeente. Eén miljonairsgezin erbij kan dus al een fikse procentuele stijging opleveren.
Toch moge duidelijk zijn dat Renswoude populair is bij miljonairsgezinnen. En andersom is de gemeente ook blij met hen. "Heel veel van de rijke ondernemers die hier wonen, doen ook heel actief mee in het verenigingsleven. De Oranjevereniging doet hier bijvoorbeeld heel veel. Er wordt dus ook echt geïnvesteerd in mensen die het minder goed hebben. De miljonairs zullen er zelf uiteraard goed van leven, en dat is ze ook goed recht, maar ze geven ook daadwerkelijk iets terug aan de maatschappij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.