Steeds meer verdachten weigeren onderzoek Pieter Baan Centrum

Het voormalige onderkomen van het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht.
Het voormalige onderkomen van het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht. © ANP
UTRECHT - Het aantal verdachten dat in het Pieter Baan Centrum weigert mee te werken aan onderzoek naar geestelijke stoornissen, is de afgelopen 15 jaar flink toegenomen. Dat concludeert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van Justitie.
In 2002 weigerde 23 procent van de verdachten volledig mee te werken met het Pieter Baan Centrum. Vorig jaar was dat inmiddels 43 procent. Het WODC zag tegelijk dat gedeeltelijk weigeren toenam van 1 procent naar 21 procent.

TBS

Rechters kunnen na een gedragskundig onderzoek besluiten tot een tbs-maatregel. Verdachten die het onderzoek weigeren proberen zo onder de tbs uit te komen. Het WODC ontdekte dat niet alle rechters weten dat ze ook zonder zo'n rapportage tbs kunnen opleggen. Tussen 2012 en 2016 gebeurde dat bij een kwart van de weigerende verdachten.
Rechters en openbaar aanklagers baseren zich bij een stoornis meestal op informatie van gedragsdeskunidgen. Psychiaters en psychologen mogen zich bij een weigerende verdachte baseren op andere informatie. Daar zijn ze meestal terughoudend in. Wanneer ze diagnoses stellen zonder voldoende eigen onderzoek lopen ze een risico dat het medisch tuchtcollege ze op de vingers tikt, schrijft het WODC.

STRAFDOSSIER

Betrokkenen pleiten er volgens het WODC voor om informatie in het strafdossier op te nemen waar iedereen mee kan werken. Ook zouden advocaten beter moeten begrijpen dat een advies om psychologisch onderzoek te weigeren niet altijd in het belang van hun cliënten is. Verder pleit het WODC voor een expertisecentrum dat rechters helpt om een stoornis vast te stellen bij een verdachte die zich niet wil laten onderzoeken.
De discussie over het weigeren van gedragsonderzoek werd weer actueel door Michael P., die is veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber uit Utrecht. Bij een eerder zedendelict had hij geen tbs gekregen, omdat hij niet aan psychologisch onderzoek had meegewerkt.

VERHUISD

De forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum is gisteren verhuisd naar een nieuw gebouw in Almere. De instelling was bijna zeventig jaar in Utrecht gevestigd. Het pand aan de Gansstraat is inmiddels sterk verouderd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.