Basketbalcoach verdacht van ontucht met 12 jonge spelers in Nieuwegein

© ANP
NIEUWEGEIN - Heeft basketbalcoach Arne W. jonge jongens tijdens de training onzedig betast of was het onderdeel van het spel bij de contactsport die basketbal is? Die vraag staat vandaag centraal in de rechtbank van Utrecht, want meerdere jeugdige spelers vinden dat het aanrakerige gedrag van de 39-jarige coach echt te ver ging.
De coach wordt ervan verdacht dat hij twaalf jongens in hun kruis heeft betast. Hij zou dat buiten de kleedkamer hebben gedaan, tijdens de trainingen, dus alleen in de zaal. De jongens namens wie aangifte is gedaan, waren 10 tot 14 jaar oud. W. was de afgelopen jaren coach bij verschillende clubs in de regio, waaronder New Stars in Nieuwegein en Red Stars in Soest.
De ongewenste aanrakingen vonden plaats tussen 1 september 2017 en 1 april 2018. De zaak werd naar buiten gebracht door de ouders van twee Nieuwegeinse broertjes die thuis vertelden hoe ze tijdens de training waren aangeraakt. Volgens New-Starsvoorzitter Dave Conrad kwam de zaak aan het rollen na een toernooi rond Pasen, bij een andere club. "Toen zijn ook andere jongens gaan praten en is Arne snel op non-actief gesteld."

GOEDE COACH

De voorzitter van de Nieuwegeinse club noemt de verdachte een enorm goede coach die echt leefde voor de sport. "En ik kende hem ook als een enorm vriendelijke, aardige man." Volgens Conrad had niemand dit achter hem gezocht. Maar hij zegt ook: "Niemand kende hem ook echt goed. Buiten de vereniging had niemand contact met Arne."

DE COACH ONTKENT

De basketbalcoach zelf ontkent in de rechtszaal alle beschuldigingen pertinent. De man, die al 23 jaar trainer, is verklaarde vanochtend in de rechtszaal nooit seksueel geïnteresseerd te zijn geweest in jongens. Hij had alleen contact met de spelers tijdens trainingen en wedstrijden, dat gebeurde in alle openheid en daar waren ook altijd ouders en andere belangstellenden bij.
Volgens advocaat Ivonne Leenhouwers sprak haar cliënt nooit buiten de vereniging met zijn pupillen af. Hij zou ook nooit de kleedkamer zijn binnengegaan. De raadsvrouw stelt dat de coach het slachtoffer is van een roddelcampagne. Door de verhalen die twee ouders naar buiten brachten zou een sneeuwbaleffect zijn ontstaan.
Een getuige die jarenlang door W. is getraind, heeft schriftelijk verklaard dat de coach bij de training van bepaalde verdedigingstechnieken inderdaad dicht bij de 'persoonlijke zone' van de spelers komt. Maar dit zou zonder seksuele bijbedoelingen zijn. Volgens de verdediging zouden deze aanrakingen door sommige spelers en ouders verkeerd zijn begrepen.     
De voorzitter van New Stars snapt dat het voor de rechter 'heel moeilijk' is om hard te krijgen wat er nou daadwerkelijk gebeurd is. "Maar we moeten denk ik wel concluderen dat er dingen gebeurd zijn die onprettig waren."
Om de zaak tegen de basketbalcoach nog helderder te krijgen, worden de komende tijd veel extra getuigen gehoord, onder wie meerdere minderjarige basketballers. De verdediging vroeg de rechtbank ook een rechtspsycholoog te raadplegen over de manier waarop de kinderen zijn verhoord en verder zou een basketbalkenner uitleg moeten geven over de gangbare praktijken bij de trainingen. Maar het horen van die deskundigen vond de rechtbank in dit stadium van het onderzoek onnodig.
De volgende zitting is op 16 januari. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld en komt de officier van justitie met een strafeis tegen de basketbalcoach.          

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.