RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Basketbalcoach verdacht van ontucht met 12 jonge spelers in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Heeft basketbalcoach Arne W.jonge jongenstijdens de training onzedig betast of was het onderdeel van het spelbij de contactsport die basketbal is? Die vraag staat vandaag centraal in de rechtbank van Utrecht, want meerdere jeugdige spelers vinden dat het aanrakerigegedrag van de 39-jarige coach echt te ver ging.

De coach wordt ervan verdacht dat hijtwaalf jongens in hun kruis heeft betast. Hij zou dat buiten de kleedkamerhebben gedaan, tijdens de trainingen, dus alleen in de zaal. De jongensnamens wie aangifte is gedaan, waren 10 tot 14 jaar oud.W. was de afgelopen jaren coach bij verschillende clubs in de regio, waaronder New Stars in Nieuwegein en Red Stars in Soest.

De ongewenste aanrakingen vonden plaats tussen 1 september 2017 en 1 april 2018. De zaak werd naar buiten gebracht door de ouders van twee Nieuwegeinse broertjes die thuis vertelden hoe ze tijdens de training waren aangeraakt. Volgens New-Starsvoorzitter Dave Conrad kwam de zaak aan het rollen na een toernooi rond Pasen, bij een andere club. "Toen zijn ook andere jongens gaan praten en is Arne snel op non-actief gesteld."

GOEDE COACH

De voorzitter van de Nieuwegeinse club noemt de verdachte een enorm goede coach die echt leefde voor de sport. "En ik kende hem ook als een enorm vriendelijke, aardige man." Volgens Conrad had niemand dit achter hem gezocht. Maar hij zegt ook: "Niemand kende hem ook echt goed. Buiten de vereniging had niemand contact met Arne."

DE COACH ONTKENT

De basketbalcoach zelfontkent in de rechtszaal alle beschuldigingen pertinent. De man, die al 23 jaar trainer, isverklaarde vanochtend in de rechtszaalnooit seksueel genteresseerd te zijn geweest injongens. Hij had alleen contact met de spelers tijdens trainingen en wedstrijden, dat gebeurde in alle openheid en daar waren ook altijd ouders en andere belangstellenden bij.

Volgens advocaat Ivonne Leenhouwers sprak haar clint nooit buitende verenigingmet zijn pupillen af. Hij zou ook nooit de kleedkamer zijnbinnengegaan. De raadsvrouw stelt datde coachhet slachtoffer is van een roddelcampagne. Door deverhalen die twee ouders naar buitenbrachtenzou een sneeuwbaleffectzijn ontstaan.


Een getuige die jarenlang door W. is getraind,heeft schriftelijk verklaard datde coach bij de training van bepaalde verdedigingstechnieken inderdaad dichtbijde 'persoonlijke zone' van de spelers komt. Maar dit zou zonder seksuele bijbedoelingen zijn. Volgens de verdediging zouden deze aanrakingen door sommige spelers en ouders verkeerd zijn begrepen.

De voorzitter van New Stars snapt dat het voor de rechter 'heel moeilijk' is om hard te krijgen wat er nou daadwerkelijk gebeurd is. "Maar we moeten denk ikwel concluderen dat er dingen gebeurd zijn die onprettig waren."


Om de zaak tegen de basketbalcoach nog helderder te krijgen, worden de komendetijdveel extra getuigen gehoord, onder wie meerdere minderjarige basketballers. De verdediging vroeg de rechtbankookeen rechtspsycholoogte raadplegenover de manier waarop de kinderen zijn verhoord enverder zou een basketbalkenner uitleg moeten geven over de gangbare praktijken bij de trainingen. Maarhethoren van die deskundigenvond de rechtbank in dit stadium van het onderzoek onnodig.

De volgende zittingis op 16 januari. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld en komtde officier van justitie met een strafeis tegen de basketbalcoach.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht