Zorgen over mogelijke koopzondag Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De provincie Utrecht krijgt er een gemeente bij: Vijfheerenlanden. Die bestaat samen met Vianen uit Leerdam en Zederik. Per 1 januari is het officieel, maar RTV Utrecht staat deze week al in het teken van de uitbreiding van de provincie.

KOOPZONDAG

De koopzondag is een punt van discussie in de gemeente Vianen dus ook in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zal dit gaan spelen. In Vianen zijn de winkels twaalf keer per jaar open op zondag en in Leerdam tien keer. Maar in Zederik is tot nu toe de supermarkt op zondag dicht gebleven. Supermarkteigenaar Arjan de Jong uit Ameide zit er ook niet op te wachten:
"Een groot gedeelte van ons klantenbestand heeft een christelijke achtergrond. Die hebben niet de voorkeur dat wij open gaan en dat vind ik ook begrijpelijk. Zondag staat in die groep in het teken van de rust en de kerkgang. Wij staan er niet positief tegenover om dan open te gaan." 
Er wordt volgens de supermarkteigenaar veel over gesproken in de gemeente. De Jong wil rekening houden met gelovige bewoners, maar hij heeft zelf ook zijn redenen om geen voorstander te zijn van een koopzondag. "Wij werken zelf ook mee in de winkel, en dan zie ik het wel gebeuren dat als er iemand ziek is op zondag, dat ik dan zelf moet werken. En dat zie ik eigenlijk niet zitten."

NIEMANS BETON

In november zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad in de nieuwe gemeente. De koopzondag zal dan als één van de punten op de agenda verschijnen. Arjan de Jong houdt dat met argusogen in de gaten. Maar er zijn meer zaken waar de nieuwe Utrechters zich zorgen over maken. Harry van Middelkoop, inwoner van Meerkerk, maakt zich zorgen over de zaak van Niemans Beton. De gemeente Vianen is al jarenlang verwikkeld in een rechtszaak met dit bedrijf dat zegt tientallen miljoenen euro's van de gemeente te moeten krijgen. Van Middelkoop: "Moeten wij daar allemaal voor opdraaien? Dat speelt hier in de Vijfheerenlanden."
Koopzondag en andere zorgen van de nieuwe Utrechters
Radio-verslaggever Robert Jan Booij is deze week in de nieuwe gemeente en spreekt met nieuwe inwoners. Ook maakt hij elke dag kennis met één van de vijf heren door erover in gesprek te gaan met historicus Hans Kluit.
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 1
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 2
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.