Komend seizoen geen eredivisiebasketbal in Utrecht: "Het enige dat we nog nodig hebben is een geldschieter "

De vrouwen van Amazone, eredivisie in een troosteloze ambiance
De vrouwen van Amazone, eredivisie in een troosteloze ambiance © Marijn van der Meer/RTV Utrecht
UTRECHT - "Als je vandaag een half miljoen hebt, speel je morgen in de eredivisie. Het draait in basketbal allemaal om geld." Voor Theo Wouters, in de jaren '90 succesvol coach in het Utrechtse dames- en herenbasketbal, is het klip en klaar waarom het ook nu weer niet gelukt is met een Utrechtse eredivisieploeg.

AMAZONE

Want als komend weekend de basketbalcompetitie weer begint, is dat zonder Amazone. De Utrechtse vrouwen speelden de voorbije jaren steevast op het hoogste niveau. Niet omdat ze zo goed waren - Amazone eindigde vrijwel elk seizoen onderaan - maar omdat er genoeg geld was om een team op de been te brengen dat eredivisie wilde spelen.
Als je vandaag een half miljoen hebt, speel je morgen in de eredivisie
Theo Wouters
Dat geld is er nu niet meer, en dus besloot Amazone zich in mei niet meer in te schrijven voor de eredivisie. Daarmee gaat de club dezelfde weg als begin jaren '80 de roemruchte mannenploeg van BC Markt, en een jaar of 20 later BC Utrecht, dat achtereenvolgens als OSG, Prisma College en BC Utrecht uitkwam in de eredivisie. "Op het hoogtepunt van de club speelden zowel de vrouwen als de mannen van Prisma op het hoogste niveau", zegt Wouters.
Theo Wouters was in de jaren '90 coach van de mannen en de vrouwen van Prisma College
Theo Wouters was in de jaren '90 coach van de mannen en de vrouwen van Prisma College © Theo Wouters
In Wouters' eerste periode in Utrecht reikte de ploeg, met speelsters als Renske Peters, Ivette Heesbeen en Alice Felter, tot de halve finales van de play-offs om het landskampioenschap. Nadat de coach een uitstapje had gemaakt naar Urk keerde hij terug in Utrecht. Prisma College heette inmiddels BC Utrecht, en er werden Amerikaanse speelsters aangetrokken. "Rond 2000 ben ik vertrokken, ik was het gekonkel zat. Een jaar later werd het eredivisieteam opgedoekt. Geen geld meer."
Voor de inmiddels 62-jarige Wouters betekende het vertrek bij BC Utrecht tevens het einde van zijn trainersloopbaan. "Ik heb al mijn coachingsboeken weggegeven. Ik heb ze niet meer nodig."

BC MARKT

Voorganger van Prisma College was het mannenteam van BC Markt, het paradepaardje van de in 2014 overleden Cees Hiele. Hiele kwam van omnivereniging UVV, dat ook een basketbaltak had. Die splitste zich af van UVV en ging verder als OSG, maar Hiele, die marktmeester was, richtte BC Markt op.
"De spelers werden individueel gekoppeld aan marktkooplui", vertelt Peter Meurs, die begin jaren '80 voor BC Markt speelde. "We kregen een visitekaartje, met aan de ene kant een foto van ons en aan de andere kant de naam van de sponsor. Die mochten we uitdelen aan het publiek. Mijn sponsor was de Dropkoning."
Cees Hiele, oprichter van BC Markt
Cees Hiele, oprichter van BC Markt © Stichting Milieunet
Peter Meurs: "Mijn sponsor was de Dropkoning"

WELGELEGEN

Bij BC Markt speelden in de jaren '70 en '80 grootheden als Emiel Hagens, Cock van de Lagemaat en Philip Schaftenaar, de vader van de huidige internationals Olaf en Roeland. "Maar het oude Welgelegen was niet echt eredivisiewaardig", herinnert Meurs zich. "Er konden hooguit 150 toeschouwers in."
Meurs herinnert zich ook nog een wedstrijd tegen Den Bosch. "We hadden de eerste competitiewedstrijd gewonnen van Weert, dat was echt een stunt. Een week later speelden thuis tegen Den Bosch, toen was zelfs de radio er. Mart Smeets deed live verslag. Het was bomvol, eigenlijk niet te doen."
Mart Smeets deed verslag. Het was bomvol, eigenlijk niet te doen
Peter Meurs
BC Markt was geen lang leven beschoren. Na zeven eredivisiejaren was het voorbij. "Ik denk dat het geld op was", zegt Meurs. "En misschien was Cees het ook wel zat. Hij regelde alles, was voorzitter, secretaris en penningmeester tegelijk."

AMERIKA

"Basketbal is in Nederland behoorlijk dood", zegt voormalig Prisma-coach Theo Wouters. "Net als ijshockey, honkbal en volleybal. Bij een paar teams zit geld, die draaien top. Kijk naar het basketbal in Groningen. Maar als je geen geld hebt, heb je geen team."
Het maakt basketbal in Nederland ook steeds minder interessant voor de Nederlandse talenten, die er wel degelijk zijn. "De beste spelers gaan naar Amerikaanse colleges, en worden daarna prof in Zuid Europa, zoals de Utrechtse broers Schaftenaar", zegt Wouters. "En zij zorgen ervoor dat het Nederlands team in elk geval weer op niveau presteert. "
Utrechter Roeland Schaftenaar (links) in Oranje
Utrechter Roeland Schaftenaar (links) in Oranje © EPA Ina Fassbender

NIEUWE HOOP

Hoewel geld - of liever het te kort eraan - steeds weer het breekpunt is voor topbasketbal, zijn er ook altijd weer mensen die het proberen in Utrecht. Oud-basketballer en Utrechter Cees van Rootselaar, tegenwoordig bondscoach van de rolstoelbasketballers, en Peter Meurs hebben de droom om een eredivisieteam in sporthal Oudenrijn te laten spelen. "UBALL speelt promotiedivisie en is een mooie opleidingsclub, maar ze leiden op voor anderen", zegt Van Rootselaar. "Als je daar een eredivisieteam boven kan zetten, zou dat geweldig zijn."
Toch lijkt ook voor dat project geld weer het struikelblok. De plannen liggen er al vijf jaar en het team is er nog steeds niet. "Toch ben ik ervan overtuigd dat we er nog nooit zo dichtbij zijn geweest om het structureel goed te doen", zegt Meurs. "Alle voorwaarden zijn aanwezig, het enige dat we nodig hebben is een eerste geldschieter die het vuurtje aansteekt. Als dat eenmaal brandt kan het een groot vuur worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.