Uitstroom Korps Mariniers nu al hoger dan in heel 2017

© ANP
DOORN - Het aantal militairen dat dit jaar ontslag heeft genomen bij het Korps Mariniers ligt nu al hoger dan in heel 2017. Dat staat in een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Ze informeert daarmee de Tweede Kamer over de verhuizing van de mariniers uit de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.
De uitstroom bij het Korps Mariniers stond volgens een overzicht dat Visser geeft op 26 augustus op 157 tegenover 114 vorig jaar. In 2011, het jaar waarin duidelijk werd dat de mariniers naar een nieuwe kazerne in Vlissingen zouden verhuizen, was dat nog 71 en het jaar ervoor zelfs 42. Bij commando's en militairen van de Luchtmobiele Brigade, de andere speciale eenheden van Defensie, is de uitstroom procentueel hoger, maar bij het Korps Mariniers is de stijging met 37 procent het grootst.

RAIDING SQUADRON STILGEZET

In de brief schrijft Visser dat door personeelstekort inmiddels een complete compagnie mariniers - een 'raiding squadron' - tijdelijk stil is gezet. Het lukt de marineleiding niet om de eenheid te vullen. De staatssecretaris zegt dat de stijgende uitstroomcijfers haar zorgen baren en dat ze die nauwlettend zal blijven monitoren.
Volgens Visser zijn de redenen dat de special forces bij de landmacht en de marine vertrekken divers. Ze wijst op ontevredenheid over de balans tussen werk en privé, carrièrekansen en concurrentie van andere werkgevers nu de economie aantrekt. Ook erkent ze dat de voorgenomen verhuizing naar Vlissingen door vertrekkende mariniers het vaakst wordt aangemerkt als reden om Defensie te verlaten.

BOUW

Defensie praat intussen weer met de medezeggenschap over de bouw van de nieuwe kazerne in Vlissingen, maar Visser wil tegenover de Tweede Kamer nog geen uitspraken doen over de klacht dat er te weinig voorzieningen komen om op hoog militair niveau te trainen. Wel geeft ze aan dat aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat het langer duurt voor de kazerne klaar is en dat het project duurder uitvalt.
Verder kondigt de staatssecretaris nieuwe bodemonderzoeken aan, nadat Follow the Money en EenVandaag in juli meldden dat de bouwgrond in Vlissingen ernstig verontreinigd is. Defensie is met de aannemers die de kazerne willen aanleggen overeengekomen dat het bouwrijp maken van de grond tot 1 oktober is uitgesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.