RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Loslopende katten Utrecht: "Het zijn net konijnen, de populatie wordt groter"

1/5
UTRECHT - Utrecht heeft last van loslopende katten. Heel veel loslopende katten. Maar hoe los je dat probleem met zwerfkatten op? Want het lijkt wel alsof het probleem ieder jaar weer erger wordt.

Bij Dierenasiel Utrecht weten ze wel een oplossing. Ze hopen dat de dieren gesteriliseerd of gecastreerd worden, zodat ze zich niet kunnen voorplanten. Het is een oplossing die je ieder jaar ook wel eens voorbij hoort komen, maar volgens de verzorgers is het nu echt tijd dat er actie wordt ondernomen.

Huisdierenmeldpunt Utrecht is druk met het opvangen van dieren


OPVANGLOCATIE

"We hebben op dit moment nog dertig kittens in het asiel zitten en er zitten nog 68 kittens in opvangadressen. Dus ja het zijn aantallen, die eigenlijk niet zo waren bij ons in het verleden. Maar dit jaar is het extreem", aldus verzorger Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht.

 Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht in het katenverblijf. Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht in het katenverblijf. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Hij vervolgt: "Het was vorig jaar ook zo, dus als je het opstapelt neemt het ieder jaar weer toe. En het wordt erger want het zijn net konijnen. Dus de populatie wordt steeds groter."

Veel loslopende katten in Utrecht


ZWERFKAT

Maar hoe herken je nou een zwerfkat die eigenlijk naar de opvang moet? Dielessen legt uit: "Het dier loopt gewoon los in omgevingen. Als mensen er goed op anticiperen, dan herken je ze omdat je weet dat ze geen baasje hebben."

Op dit moment worden alle gevonden dieren opgevangen en verzorgd. Ze krijgen een chip en alle inentingen die ze nodig hebben. Zo kost een kitten 140 euro. Ook worden gevonden dieren op amivedi geplaatst. Dat is een website waar baasjes naar hen kunnen zoeken.

Het huisdierenmeldpunt Utrecht, het dierenasiel en andere partijen zoals de dierenbescherming zijn met de gemeente Utrecht in overleg om ervoor te zorgen dat het aantal zwerfkatten niet verder toeneemt.

Dierenasiel Utrecht hoopt dat er minder zwerfkatten komen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht