D66 Leusden wil af van hondenbelasting

© Pixabay
LEUSDEN - De hondenbelasting is oneerlijk en niet meer van deze tijd, vindt de fractie van D66 in Leusden. Daarom komt de partij donderdag met een voorstel om de hondenbelasting volgend jaar af te schaffen. De ontbrekende inkomsten worden dan gecompenseerd door de OZB-tarieven voor woonhuizen te verhogen.
Volgens D66 heeft een derde van de Nederlandse gemeenten de hondenbelasting al afgeschaft. De opbrengsten ervan zouden niet speciaal aan honden of hondenbezitters mogen worden besteed. In plaats van de ruim 80 euro die hondenbezitters van één hond elk jaar moeten betalen, worden in het voorstel alle huizenbezitters met 10 euro extra aan OZB belast. "Geen populaire maatregel, maar wel zo eerlijk", aldus fractievoorzitter Albert Dragt.
Bijkomend voordeel is volgens de democraten dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen honden en andere huisdieren. Bovendien zijn hondenbezitters dan af van 'de ongewenste en ineffectieve inbreuk op de privacy' als gevolg van controles die bij de hondenbelasting horen.
Het voorstel stuit op voorhand al op kritiek. Zo noemt de VVD in Leusden het 'een sigaar uit andermans doos over de ruggen van de inwoners'. Het plan van D66 wordt donderdagavond besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.