Inspectie onderzoekt kwestie Howick en Lili

© Jeugdjournaal
AMERSFOORT - De Inspectie Justitie en Veiligheid buigt zich over de op de valreep afgeblazen uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië. De inspectie onderzoekt of de overheid en de andere instanties die bij de zaak waren betrokken steken hebben laten vallen, meldt staatssecretaris Mark Harbers (Migratie).
Het onderzoek, waar Harbers om heeft gevraagd, richt zich op de chaotische twee weken voor Harbers zich zaterdag bedacht en besloot dat dat de twee kinderen toch mochten blijven. Tussen 24 augustus, toen de Raad van State oordeelde dat de uitzetting mocht doorgaan, en afgelopen zaterdag volgden de gebeurtenissen elkaar snel op en stak een politieke en mediastorm op rond Howick (13) en Lili (12). Op de avond voor de twee in Nederland opgegroeide kinderen naar Armenië zouden worden teruggestuurd, liepen ze weg. De politie vroeg daarop iedereen om naar hen uit te kijken, wat veel woede wekte.
De staatssecretaris wil uit de bevindingen van de inspectie 'lessen trekken voor de toekomst', schrijft hij aan de Tweede Kamer. Eerder op de dag wees hij erop dat "er natuurlijk heel veel dingen zijn gebeurd. Ik laat dat in kaart brengen om dat vervolgens rustig van een oordeel te voorzien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.