Amersfoortse raadsleden verkennen locaties voor woningbouw

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Al fietsend hebben zo'n twintig raadsleden uit Amersfoort vanavond locaties bezocht waar sociale woningen worden gerealiseerd. Er moeten tweeduizend huizen bij komen en daarvoor zijn soms creatieve oplossingen nodig.
Zo wordt er op de Leusderweg stil gestaan bij het leegstaande schoolgebouw van de islamitische Bilalschool die naar een nieuwe locatie ging. Even verderop op de Utrechtseweg worden al een aantal woningen verhuurd in een monumentaal pand waar voorheen een bedrijf zat. Raadslid Rob Smulders van de PvdA is enthousiast over de mogelijkheden. "Zowel marktpartijen als woningbouwcoöperaties snappen dat er iets kan moet gebeuren en willen blijkbaar wel bouwen voor deze doelgroep."
Naast het ombouwen van bestaande gebouwen voor sociale woningbouw, worden er ook nieuwe woningen gebouwd. Bijvoorbeeld op het terrein van een voormalige manege naast de Leusderweg. D66-fractievoorzitter Tyas Bijlholt merkt dat het geen gemakkelijke opgave is om aan vraag naar woningen te voldoen. Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de wettelijk verplichte parkeernorm. Voor veel woningen net buiten het centrum van Amersfoort geldt bijvoorbeeld een norm van 1,7 parkeerplaats per woning. "We willen die norm naar beneden, maar dat kan wettelijk niet zomaar en dat maakt het vaak lastig om te bouwen."
Nieuwbouwlocaties buiten de stad zijn lastig te vinden. Op dit moment wordt nog steeds gekeken of woningbouw mogelijk is in Vathorst-West. Er is in dat groene gebied in principe plaats voor twee- tot drieduizend huizen, maar de haalbaarheid van het project is nog niet verzekerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.