14 jaar cel geëist tegen Amersfoortse drugsbaas

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een 35-jarige Amersfoorter wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige en gewelddadige drugssmokkel. Hem hangt 14 jaar cel boven het hoofd.
Officieren van het Landelijk Parket hebben vandaag straffen geëist tegen zeven verdachten in de zaak. Het gaat om mannen van 23 tot 53 jaar oud, naast Amersfoort afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en het Verenigd Koninkrijk. In februari 2017 zijn 1100 kilo heroïne en morfine, met een straatwaarde van ruim 68 miljoen euro, onderschept in een bakoven uit Iran.
De Amersfoorter is een van de hoofdverdachten. Hij zou leiding hebben gehad over het project. De verdachte zou onder meer een voormalig partner uit Rotterdam onder druk hebben willen zetten door een ontvoering van een familielid. De Rotterdammer was er vandoor gegaan nadat hij containers met cocaïne had laten verdwijnen.
Het Openbaar Ministerie noemt de zogenaamde zaak-Ridleypark 'een typisch voorbeeld van de internationale georganiseerde handel in verdovende middelen'. "Transporten met grote hoeveelheden, legitieme en minder legitieme bedrijven, katvangers, pgp's en geweld of in ieder geval de dreiging van geweld."
Het OM heeft overwogen om tegen de hoofdverdachte het strafmaximum van 16 jaar te eisen. Dat doen ze nu niet omdat er nog een strafzaak vanwege witwassen aan komt. In die kwestie moet ook onder andere de 32-jarige vrouw van de hoofdverdachte zich gaan verantwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.