Grote oefening terroristische aanslag rond station Amersfoort

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - In Amersfoort oefenen veiligheidsdiensten vandaag en morgen met de situatie na een terroristische aanslag. Op en rond het hoofdstation zijn zo'n tweehonderd medewerkers van politie, Defensie, de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), NS, ProRail en de gemeente actief om het gevaar te beteugelen en de hulpverlening te organiseren.
"De oefening loopt over twee dagen omdat hulpdiensten tijdens een crisis ook niet na vier uur stoppen", vertelt majoor Nienke van Walbeek van het ministerie van Defensie. "Het is nodig om aflossingen en overdrachten en de continuïteit van verschillende crisisdiensten goed te oefenen, zodat we voorbereid zijn op een langdurige inzet bij een calamiteit."

SCENARIO'S

Om de deelnemers onvoorbereid te laten, maakt de veiligheidsregio nog niet bekend wat voor aanslag er wordt nagebootst. Ze noemt een aanslag "een realistisch scenario."
"Je ziet geen daadwerkelijke aanslag zelf, dat is allemaal fictief. Wat reizigers zullen zien is de opschaling van hulpdiensten. Er lopen agenten rond en defensie sluit aan ter ondersteuning", aldus Van Walbeek. Op verschillende momenten maakt de organisatie gebruik van acteurs en worden voertuigen van hulpdiensten ingezet.
Je ziet geen daadwerkelijke aanslag zelf, dat is allemaal fictief
Majoor Van Walbeek (Defensie)

REIZIGERS

Treinreizigers en omwonenden zullen niet veel merken van de oefening, zegt Van Walbeek. "We streven ernaar om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Reizigers en omwonenden zien misschien iets meer agenten en militairen, maar we hebben iedereen van te voren geïnformeerd en in de trein zal er ook omgeroepen worden dat er een oefening is." Ook hangen er borden op het station.
Op en rond station Amersfoort zijn veel hulpdiensten aanwezig voor de grote terreuroefening
Twee weken geleden nog vond er een steekpartij met vermoedelijk een terroristisch motief plaats op het centraal station van Amsterdam, waarbij twee Amerikaanse toeristen gewond raakten.
De oefening in Amersfoort start vanochtend om 08.00 uur en duurt naar verwachting tot donderdag 14.00 uur.
Op het station zijn opvallend veel agenten aanwezig.
Op het station zijn opvallend veel agenten aanwezig. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.