Zangvogels verpesten 150.000 peren: fruittelers willen compensatie

© RTV Utrecht
BUNNIK - Fruittelers roepen de provincie Utrecht op schade door zangvogels te vergoeden. Verschillende perentelers hebben duizenden euro's schade omdat de dieren de vruchten aanvreten.
"Die zangvogeltjes vinden de peren zo lekker dat ze kleine hapjes nemen", vertelt fruitteler Eveline Westeneng uit Bunnik. "In plaats van dat ze met z'n allen één peer pakken, nemen ze uit elke peer één hapje. Als dat hapje langer aan de boom blijft hangen, dan gaat het eromheen rotten en dan steekt het z'n buurman aan."
De schade aan de perenoogst is groot.
De schade aan de perenoogst is groot. © RTV Utrecht
Bij de familie Westeneng is vier procent van de oogst onbruikbaar. Dat lijkt weinig, maar kost toch een hoop geld. "Bij ons op het bedrijf heb je het over dertig ton schade. Dat zijn 150.000 peren."

RECHTER

Omdat zangvogels beschermde diersoorten zijn, kunnen fruittelers weinig doen. LTO en de fruittelersorganisatie gingen in beroep tegen het afschaffen van een schaderegeling. Zestig procent moet alsnog worden vergoed, zei de Raad van State eerder dit jaar.
"In Nederland is dat provinciaal geregeld. Andere provincies hebben gezegd: dat besluit nemen we over, maar de provincie Utrecht nog niet", zegt fruitteler Westeneng. "Terwijl er best veel fruittelers in de provincie zijn. Zij wachten op een uitspraak en een uitkering, want nu moeten we het zelf betalen."
Fruittelers willen compensatie voor schade door zangvogels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.