Vader overleden Dascha 'woont' op politiebureau totdat hij dossier krijgt

HOLLANDSCHE RADING - Rene Graafsma gaat door met zijn zoektocht naar de waarheid achter de dood van zijn dochter Dascha. Het 16-jarig meisje uit Hollandsche Rading overleed in 2015 doordat ze in Hilversum onder een trein kwam. Vader Graafsma zit sinds gisteren in het politiebureau van Hilversum en is van plan daar net zo lang te blijven totdat hij het dossier van zijn dochter in handen krijgt. "Ik ga niet weg zonder resultaat."
Dascha overleed in november 2015 na een avondje stappen in Hilversum. Direct na haar dood trok de familie het scenario van zelfmoord in twijfel. De familie vroeg om extra onderzoek, maar het Openbaar Ministerie ging daar niet in mee. "Er zijn geen aanwijzingen dat iemand betrokken is geweest bij de aanrijding met de trein of dat er sprake is van een misdrijf", zei het OM destijds.
Dascha overleed in november 2015 na een avondje stappen in Hilversum.
Dascha overleed in november 2015 na een avondje stappen in Hilversum. © René Graafsma

OVERNACHTING

Rene Graafsma verblijft sinds gisteren op het politiebureau. "Ik moet me zo klein mogelijk gedragen, maar ik zit in de hal en vannacht heb ik hier geslapen", vertelt Graafsma. "Ik blijf net zo lang zitten totdat het dossier aan mijn onderzoeksteam is overgedragen."
Het dossier in handen krijgen, ziet hij als een belangrijke stap om de waarheid boven tafel te krijgen. "Want elke keer leidt het onderzoekswerk van mijn team tot betere resultaten en grotere inzichten."
Ik blijf net zo lang zitten totdat het dossier aan mijn onderzoeksteam is overgedragen
Rene Graafsma - vader Dascha

PRIVACY

In een schriftelijke reactie zegt het OM nu dat het dossier van Dascha niet wordt verstrekt aan de nabestaanden. Dit heeft met de privacy van personen te maken die in het dossier staan, maar ook met "het gegeven dat de verklaringen en beelden gegeven zijn aan de politie en het OM ten behoeve van het onderzoek naar de dood van Dascha". Wel mag de vader van het OM het dossier inzien, maar hij mag het dus niet meenemen naar huis.
"Dat vind ik vernederend", reageert Graafsma. "Er wordt een conclusie getrokken zonder dat vaststaat of het daadwerkelijk zo is gebeurd en zonder dat er onderzoek heeft plaatsgevonden. Als wij dan allerlei feiten aantonen die zo zeer afwijken van die conclusie, dan is dat niet acceptabel."
"Er wordt een conclusie getrokken zonder dat vaststaat of het daadwerkelijk zo is gebeurd en zonder dat er onderzoek heeft plaatsgevonden."
"Er wordt een conclusie getrokken zonder dat vaststaat of het daadwerkelijk zo is gebeurd en zonder dat er onderzoek heeft plaatsgevonden." © Caspar Huurdeman

SCENARIO'S

Graafsma gaat uit van vier scenario's. "Het is zelfdoding, een ongeluk onder invloed, een misdrijf of het is het wegwerken van een lijk na een eerder overlijden. Ik heb steeds gezegd: elke waarheid accepteer ik, alleen mogelijkheid 1 ligt niet voor de hand."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.