Provincie komt toch met compensatie voor fruittelers die schade hebben door zangvogels

© RTV Utrecht
BUNNIK - De provincie Utrecht gaat met terugwerkende kracht schade door zangvogels bij fruittelers vergoeden. Dat zegt een woordvoerder van de provincie.
Verschillende fruittelers hebben forse schade doordat mezen en andere zangvogels de vruchten aanvreten. Die zijn daardoor niet meer te verkopen. Eerder was daar een schaderegeling voor, maar die werd geschrapt.
De LTO stapte met andere belangenorganisaties naar de rechter, die uiteindelijk besloot dat er toch schade vergoed moet worden. Alle provincies deden dat al, maar Utrecht vooralsnog niet. Tot woede van de telers.

TERUGWERKENDE KRACHT

De provincie laat nu weten dat de compensatie er toch gaat komen. "Er is sinds juli een regeling en die voeren wij ook in, maar formeel moet er nog een klap op worden gegeven", aldus een woordvoerder van de provincie.
"Maar de regeling komt er gewoon. Met terugwerkende kracht gaan we 60 procent van de schade vergoeden." Waarom de schade door de telers tot op heden nog niet kon worden gedeclareerd is niet bekend. Maar na aandacht van RTV Utrecht lijkt de afhandeling toch te zijn opgepakt.

OPGELUCHT

Een van de getroffen telers is Eveline Westeneng uit Bunnik. Zij reageert opgelucht. "Uiteraard hadden we dit eerder willen horen, maar dit is goed nieuws! Met de huidige kleine marges op stuks fruit is iedere geplukte vrucht die verloren gaat een kostenpost. En dat buiten onze schuld, want omdat het om beschermde vogelsoorten gaat kunnen we weinig doen. Het is fijn dat we nu een tegemoetkoming krijgen." 
Fruittelers balen van schade door vogels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.