'Nieuwe burgemeester Vijfheerenlanden moet eerlijk, meelevend en betrokken zijn'

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De provincie Utrecht krijgt er een gemeente bij: Vijfheerenlanden. De gemeente bestaat samen met Vianen uit Leerdam en Zederik. Per 1 januari is het officieel, maar RTV Utrecht staat deze week al in het teken van de uitbreiding van de provincie.
In november zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente. De verwachting is dat begin 2019 de gemeenteraad met een profielschets komt voor een burgemeester van Vijfheerenlanden. Wij denken dat de kapper dé plek is om alvast te polsen wat de inwoners zoeken. Hier wordt natuurlijk bij uitstek gepraat over alle zaken in het leven. Daarom stelden wij de vraag bij de kapper in Vianen, Zederik en Leerdam: wie moet straks Vijfheerenlanden gaan besturen?
Kappers in Vijfheerenlanden filosoferen over hun nieuwe burgemeester

GEVOEL

Volgens Trudy Pelikaan van de kapper in Meerkerk moet de burgemeester oog hebben voor de gevoelens van de mensen in Zederik. "Het gevoel is gewoon dat we niet bij Utrecht horen. Iedereen is gewend dat we bij Zuid-Holland horen en Utrecht is voor ons gewoon een ander soort provincie. De inwoners in Zederik zijn ook heel erg bang dat we hier het authentieke van het dorp kwijtraken. En dat ze opgaan in het geheel van Utrecht," aldus Pelikaan.
Volgens Hemen Salih, kapper in Leerdam, moet de burgemeester zich goed moeten kunnen verplaatsen in wat de burgers en winkeliers nodig hebben. En Kees Overbeek uit Vianen vindt het belangrijk dat de burgemeester toegankelijk is. "Eerlijkheid is ook erg belangrijk, en als je fouten maakt dan moet je die fouten ook durven toegeven."

MAN OF VROUW

"Het is in mijn herinnering nog nooit een vrouw geweest, misschien is dat ook wel een keer leuk" zegt Trudy Pelikaan. Zij denkt dat een vrouw misschien meer oog heeft voor de gevoelige kant van de bevolking in Zederik.
Volgens de kapper in Leerdam is het vooral belangrijk dat de beste kandidaat gekozen wordt. "En dan maakt het niet uit of het een vrouw of een man is." Aldus Hemen.

TAFELTENNIS OF VOETBALLEN

Volgens Hemen Salih mist de jeugd in Leerdam een plek waar ze kunnen tafeltennissen, voetballen of poulen. "Dat kan tegenwoordig alleen maar in de coffeeshop. En dat is niet een omgeving waar de ouders hun kinderen naartoe willen sturen."
In Vianen moet de burgemeester de starters op weg helpen, zegt kapper Kees. "Kijk naar de starters. De gemeentes kopen grond op voor de woningbouw. En dan moet je je afvragen of je dat uit handen geeft waardoor de grond veel duurder wordt. Daardoor maak je het voor de starters heel erg moeilijk.
In Zederik is het volgens Trudy Pelikaan belangrijk dat er wel winkels en bedrijven in de buurt blijven.
Radio-verslaggever Robert Jan Booij is deze week in de nieuwe gemeente en spreekt met nieuwe inwoners. Ook maakt hij elke dag kennis met één van de vijf heren door erover in gesprek te gaan met historicus Hans Kluit.
Robert Jan Booij in gesprek met Hans Kluit over de heer van Hagestein
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.