Huisjesmelker Van Hooijdonk vecht boetes en dwangsommen aan

© RTV Utrecht
UTRECHT - De omstreden huisbaas Marcel van Hooijdonk verzet zich tegen de boetes en dwangsommen die hij van de gemeente Utrecht moet betalen wegens illegale kamerverhuur. Volgens de gemeente heeft Van Hooijdonk zelfstandige woningen zonder vergunning omgezet in onzelfstandige woonruimte.
Het gaat om twaalf panden aan de Rapenburchdreef, de Händelstraat en de Mariastraat in Utrecht. Het totale bedrag dat de huiseigenaar moet betalen kan oplopen tot meer dan twee ton.

BESTUURSRECHTER

De gemeente heeft zes keer een bestuurlijke boete van 12.500 euro opgelegd. Daar komen nog vijftien dwangsommen bij die kunnen oplopen tot 10.000 euro per geval. Van Hooijdonk probeerde vandaag via de bestuursrechter te voorkomen dat hij moet betalen.
De huisbaas was, zoals gewoonlijk, niet in de rechtszaal aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Rijs. Die betoogde dat de panden waar het om gaat in het verleden al eerder als onzelfstandige woonruimte werden verhuurd. Een vergunning zou daarom niet nodig zijn.

BOETE EN DWANGSOM

De gemeente zegt dat altijd een vergunning moet worden aangevraagd als een zelfstandige woning een andere functie krijgt. Voor de woningen die Van Hooijdonk zelf heeft aangepast om kamers te verhuren, moet hij een boete betalen. De omzetting van woningen door een vorige eigenaar moet hij terugdraaien, op straffe van een dwangsom.
Advocaat Rijs vindt de dwangsommen van de gemeente onterecht. Zijn cliënt zou er alles aan hebben gedaan om woningen weer zelfstandig te maken, maar sommige bewoners doen een beroep op huurbescherming en weigeren te vertrekken. De gemeente moet ze met bestuursdwang het huis uitzetten, vindt Van Hooijdonk. Maar de gemeente weigert dit te doen, omdat de verhuurder er zelf voor heeft gekozen dit risico te nemen.

OUDE FOTO'S

Gemeentejurist Verkerk legt voor de rechtbank uit dat zorgvuldig wordt onderzocht of er sprake is van illegale kamerverhuur. Daarvoor wordt zelfs het Utrechts archief geraadpleegd. Zo is op oude foto's van winkels aan de Rapenburchdreef en de Theemsdreef te zien dat de woningen erboven oorspronkelijk een galerij en eigen voordeuren hadden. Nu zijn die verdwenen en worden er kamers verhuurd. 
Van Hooijdonk is al jaren omstreden als huisbaas. Hij bezit honderden panden, waarvan ruim negentig in de stad. De gemeente is dan ook nog niet klaar met hem, want er zijn in Utrecht nog meer kamers die hij illegaal verhuurt, zegt jurist Verkerk. De gemeente voert sinds een paar een actief beleid tegen huisjesmelkers.
De bestuursrechter doet binnen zes weken, eind oktober, schriftelijk uitspraak over het beroep van Marcel van Hooijdonk tegen de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.