Gemeentebalies Vijfheerenlanden blijven op drie locaties

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De provincie Utrecht krijgt er een gemeente bij: Vijfheerenlanden. Die bestaat samen met Vianen uit Leerdam en Zederik. Per 1 januari is het officieel, maar RTV Utrecht staat deze week al in het teken van de uitbreiding van de provincie.

DE GEMEENTEHUIZEN

De gemeentehuizen van Leerdam, Zederik en Vianen zijn alledrie nog in gebruik en voorlopig gaat dat ook niet veranderen. Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden kunnen in het nieuwe jaar nog steeds op alledrie de locaties terecht bij de gemeentelijke balie voor bijvoorbeeld het aanvragen en ophalen van het paspoort, of het aangeven van een geboorte.
Reportage over de gemeentebalies van Vijfheerenlanden
Volgens Stanley van Hezik, netwerkmanager Vijfheerenlanden, hebben de inwoners van Vijfheerenlanden vanaf volgend jaar gewoon meer keuze. "Ze mogen namelijk zelf kiezen op welke locatie zij hun paspoort willen aanvragen. Dit zal voor mensen die bijvoorbeeld wonen in Ameide maar werken in Leerdam een voordeel kunnen zijn omdat zij nu in Leerdam hun product kunnen ophalen."
Voor de baliemedewerkers is het werk wel veranderd. Sinds begin 2018 is de gemeente al op ambtelijk niveau gefuseerd. Dat betekent dat er één team van medewerkers is die op alledrie de locaties worden ingezet. Van Hezik: "Het was natuurlijk wel spannend voor hen. Het gebied is veel groter, dus het kan voorkomen dat er vragen gesteld worden over een plek of situatie die ze nog niet kennen. Maar ik moet wel zeggen dat dit steeds beter gaat." Ook geeft hij aan dat er alles aan gedaan wordt om ervoor te zorgen dat de ambtenaren de nieuwe gemeente leren kennen.

VEEL VRAGEN

Het afgelopen jaar zijn de gemeentes overgegaan op één telefooncentrale en daar zijn tot nu toe wel wat problemen mee geweest. "We hebben problemen gehad met onze bereikbaarheid. Maar gelukkig zijn de kinderziektes nu wel achter de rug." Volgens Van Hezik is er ook een verkeerde inschatting gemaakt van het aantal telefoontjes per dag. Het bleek niet hetzelfde te zijn als de hoeveelheid telefoontjes die de drie gemeenten apart kregen. "De telefoontjes zijn explosief gegroeid. We zien dat we meer dan duizend telefoontjes per week krijgen van onze inwoners. Met diverse vragen. Mensen die op zoek zijn naar informatie, vragen hebben over paspoort of rijbewijs."
Tot en met 19 december kunnen inwoners van Vianen, Leerdam en Zederik terecht voor hun rijbewijs of paspoort. "Alledrie de gemeenten hebben een eigen basisregistratie van personen. Om in het nieuwe jaar voor Vijfheerenlanden aan de slag te gaan, met één database, één systeem, moeten we even sluiten om de huidige systemen om te zetten in één nieuw systeem", vertelt van Hezik. Mensen kunnen dan vanaf drie januari weer terecht voor het maken van een nieuwe afspraak.
NAAR ÉÉN SYSTEEM
Vanaf het nieuwe jaar verschijnt er een nieuwe website voor Vijfheerenlanden. De websites van Vianen, Leerdam en Zederik verdwijnen dan. Ook komt er één telefoonnummer voor inwoners die bellen naar de gemeente. De telefoontjes komen dan binnen op een centrale in Leerdam en in Vianen. Of de drie kantoren voor altijd open blijven, dat is aan de nieuwe gemeenteraad. Die wordt op 21 november gekozen.

RAADSVERGADERING

De nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden zal in Meerkerk gaan vergaderen. De raadszaal in Vianen en in Leerdam zullen dan voor andere doeleinden worden gebruikt zoals overleggen.
Radio-verslaggever Robert Jan Booij is deze week in de nieuwe gemeente en spreekt met nieuwe inwoners. Ook maakt hij elke dag kennis met één van de vijf heren door erover in gesprek te gaan met historicus Hans Kluit.
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 1
Robert Jan Booij op locatie in het programma Aan Tafel bijdrage 2
Robert Jan Booij in gesprek met historicus Hans Kluit over de heer van Everdingen
Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie. Verslaggever Caroline Geijsman maakt de hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. Alle verhalen komen samen op deze pagina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.