Politie bereidt 'heftigste acties ooit' voor

Politieagenten voeren actie voor een betere cao
Politieagenten voeren actie voor een betere cao © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De politie blijft de aangekondigde cao-acties voor komend weekeinde voorbereiden, ondanks dat ze door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de korpschef voor de rechter zijn gesleept. Dat zegt de voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp.
De politie heeft 'de heftigste acties ooit' aangekondigd vanaf vrijdag 18.00 uur tot zondag 23.59 uur. De bonden hebben hun achterban opgeroepen om dan alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. De minister vindt dat deze actie 'onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid' oplevert. Vrijdagochtend 11.00 uur dient het kort geding.
Bij de gemeente Utrecht wachten ze de uitspraak van de rechter in spanning af. "We houden met alle scenario's rekening", aldus een woordvoerder. De gemeente Amersfoort, waar vrijdag en zaterdag het festival Into The Woods wordt gehouden, kon nog niet inhoudelijk reageren.
De aangekondigde acties kunnen grote gevolgen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de eredivisie staat onder meer zondagmiddag FC Utrecht - FC Emmen op het programma. De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven.

ONDERHANDELINGEN

De politiebonden strijden onder meer voor een verlaging van de werkdruk en meer salaris. De cao-acties lopen sinds begin juli. De partijen onderhandelen nog altijd met elkaar over een nieuwe cao. "Als het voor vrijdag lukt, is dat mooi. Maar het belangrijkste voor ons is een goede cao", aldus Van de Kamp. Volgens hem gaan de gesprekken er 'stevig' aan toe, maar worden er ook stappen gezet. "Maar of het gaat lukken, kan ik echt niet zeggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.