Weinig actie of hectiek bij grote crisisoefening op station Amersfoort

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - De grote crisisoefening op station Amersfoort Centraal is vandaag zonder hectiek verlopen. Op het station speelden de hulpdiensten een aanslag na, zodat geoefend kan worden hoe er in zo'n geval gehandeld moet worden. Maar voor de reizigers was er weinig actie te zien.
"Geen rook, geen vuur, geen gillende mensen", zag verslaggever Dennis van Ommeren. "En dus ook geen hectiek of chaos."
Dat er iets gaande was op het station, viel echter niet te missen. "Er is heel veel politie op de been. Ze hebben allemaal een kogelwerend vest aan, een helm op en een machinegeweer in hun handen. Niet alleen op het Stationsplein maar ook binnen bij de poortjes, waar de reizigers doorheen moeten."

GOED VOORBEREID

Achter de schermen was de hectiek er wel degelijk, zegt de Veiligheidsregio. Daar werd vooral geoefend op de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten. "We oefenen dit met veel partners om uiteindelijk goed voorbereid te zijn", zegt oefenleider Rob Frek.
Volgens Frek toont de recente aanslag op het station van Amsterdam aan dat dit soort oefeningen belangrijk zijn. "Om het onvoorstelbare voor ons voorspelbaar te maken. In de hoop dat je het nooit nodig zult hebben, maar dat als het zich voordoet, je goed voorbereid bent en de goede dingen kunt doen."
De meeste reizigers hadden veel begrip voor de actie. "Ik denk dat het heel goed is dat hier geoefend wordt", zegt een vrouw. "Stel dat er echt een terroristische aanslag is of er is een andere calamiteit en we lopen gevaar, dan is het heel goed dat politie en militairen samen in kunnen grijpen."
Crisisoefening Amersfoort verloopt zonder al te veel hectiek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.